Hozzávalók:
a tésztához
- 500 g liszt
- 3 ek cukor
- csipet só
- 25 g friss élesztő
- 250 g sült sütőtök püré
- 100 g lágy vaj
- 1 dl langyos tej
a kakaós részhez
- 1 ek joghurt
- 1 ek kakaópor
a formázáshoz
- 2 marék süthető csokicsepp (vagy egy tábla étcsoki apróra darabolva)
Elkészítés:
A kuglóf formát kivajazzuk és lisztezzük. A tésztához a lisztet átszitáljuk és a többi hozzávalóval mehet is a dagasztógépbe. Ha túl kemény a tészta adhatunk hozzá 1 ek joghurtot. Amikor fényes, egynemű a tészta, kettéosztjuk és az egyik feléhez hozzáadjuk az 1 ek joghurtot és a kakóport, tovább dagasztjuk. Ha kész letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a ketté vett tésztát.
Amikor megkeltek lisztezett nyújtódeszkára tesszük és téglalap alakúra nyújtjuk őket. A sima tésztára rászórjuk a csokicseppeket (vagy a darabolt csokit) és rátesszük a kakaós tésztát, majd feltekerjük és enyhén megcsavarjuk az egészet – így tesszük bele a formába. Ismét hagyjuk kb 1 órát kelni, majd 180° C-os előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirul a teteje akkor letakarhatjuk alufóliával, hogy ne égjen meg, ez kb. 30 perc sütési idő után jelentkezhet. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kevés porcukorral megszórjuk a tetejét és máris szeletelhető!
TIPP: a sült sütőtök püré helyett akár sütőtök-püré bébiétel is használható. A végén pedig csokimáz is kerülhet a kuglóf tetejére.
Jó étvágyat!