Francia csokitorta

//Gál Tímea
Francia csokitorta
Ahhoz, hogy a csokoládé Franciaországba érkezzen egy királyné kellett. A finomságot ugyanis a 17. században Anne d'Autriche hozta a spanyol udvarból. Persze nagyon gyorsan belopta magát a nemesség szívébe a csemege. Aztán a századok során kifinomult édességek alapanyaga lett. A 19. században adták ki Antonin Carême "le Pâtissier royal" ("királyi cukrászat) című könyvecskéjét, amely mai is cukrászati alapmű. Íme egy olyan süti, amely egyszerre elegáns, nagyon finom, de nem macerás elkészíteni.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

a tésztához

  • 100 g étcsoki
  • 60 g szeletelt mandula
  • 1 csipet só
  • 150 g cukor
  • 150 g vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor

a tetejére

  • 200 g étcsoki
  • 200 ml habtejszín
Francia csokitorta. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Egy edényben olvasszuk össze a csokit a vajjal és keverjük egyneművé. Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és ezzel is keverjük ki. Most jöhetnek egyesével a tojások. Mindegyiket alaposan bele kell dolgozni a masszába. Gépi habverőt érdemes használni ennél a résznél. Ha ez megvan, keverjük hozzá a lisztet és a kakaóport. Az így elkészített tésztát sütőpapírral bélelt tortakarikába töltjük és megszórjuk reszelt mandulával. 180° C-os előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ennyi pont elég lesz neki, ugyanis nem szabad túlsütni, inkább maradjon lágy a közepe. Fontos, hogy a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni!

Ez után elkészítjük a csoki bevonatot a tetejére. Az apróra darabolt csokoládét egy edénybe tesszük és a felmelegített tejszínt ráöntjük, majd egyneművé keverjük (ha nem olvad el rendesen a csoki, be lehet tenni picit a mikróba). A krémet ráöntjük a torta tetejére – ha kell, segítünk neki elterülni. Körülbelül 2 órát pihentessük a hűtőben, majd ez után lehet szeletelni.

Jó étvágyat!

(dho)