Hozzávalók (4 személyre):
a tésztához
- 1 kb burgonya
- 0,5 tk só
- 1 ek búzadara
- 1 ek tejföl
- 0,5 ek zsír
- 250 g liszt
a töltelékhez
- 0,5 kg sárgabarack
- 100 g fahéjas porcukor
a prézlihez
- 50 g vaj
- 250 g kekszmorzsa vagy durvára őrölt dió porcukorral, vagy zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, ha kész még melegen átnyomjuk krumplinyomón és belekeverjük a sót, a búzadarát, a tejfölt, és a zsírt… jól elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni… Ez után keverjük hozzá a lisztet, úgy, hogy könnyen nyújtható puha, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. Na innen két folytatási módszer létezik, az egyik a tésztanyújtós: Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 8×8-as négyzetekre vágjuk, a fahéjat összekeverjük a porcukorral és rakunk a négyzeteink közepébe belőle és ráfordítunk egy fél, kimagozott tisztított barackot és összegombócoljuk.
A másik módszer szerint az egész tésztából lecsippentünk annyi tésztát, ami egy darab gombóchoz elég. Ezt a két kezünk között gömböccé formáljuk, majd – szintén kézzel – kilapítjuk, nagyjából egy centi vastagra. A tésztakorong közepébe megy a töltelék (azaz a fél, kimagozott és előtte cukorral és fahéjjal megszórt sárgabarack), a tészta széleit összecsippentjük és itt is jöhet az összegombócozás.
Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, egyszerre ne túl sokat, mert az visszahűti a vizet. Akkor vannak készen, amikor feljönnek a felszínre a gombócok. Amikor kivettük őket egyből mehetnek a vajon megpirított kekszmorzsába. De lehet zsemlemorzsa is, amit pirítás után megcukrozunk, vagy porcukorral ízesített őrölt dió is kiváló a „prézlibe”.
Jó étvágyat!