Barackos gombóc

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_barackos-gomboc2_gal-timea_20210718

fotó: Gál Tímea

A gombóc az a finomság, amibe az anyukák és a nagymamák minden szeretetüket beleteszik. Már a külseje is aranybarna csillogás, aztán jön a puha meleg tészta, végül belül a minden jóval felcicomázott töltelék. Gyerekként ennél jobbat elképzelni sem lehet. Mivel most kezdődik a sárgabarack szezon, így ebben a receptben ez kerül legbelülre.

Hozzávalók (4 személyre):

a tésztához

  • 1 kb burgonya
  • 0,5 tk só
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek tejföl
  • 0,5  ek zsír
  • 250 g liszt

a töltelékhez

  • 0,5 kg sárgabarack
  • 100 g fahéjas porcukor

a prézlihez

  • 50 g vaj
  • 250 g kekszmorzsa vagy durvára őrölt dió porcukorral, vagy zsemlemorzsa
fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, ha kész még melegen átnyomjuk krumplinyomón és belekeverjük a sót, a búzadarát, a tejfölt, és a zsírt… jól elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni… Ez után keverjük hozzá a lisztet, úgy, hogy könnyen nyújtható puha, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. Na innen két folytatási módszer létezik, az egyik a tésztanyújtós: Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 8×8-as négyzetekre vágjuk, a fahéjat összekeverjük a porcukorral és rakunk a négyzeteink közepébe belőle és ráfordítunk egy fél, kimagozott tisztított barackot és összegombócoljuk.

A másik módszer szerint az egész tésztából lecsippentünk annyi tésztát, ami egy darab gombóchoz elég. Ezt a két kezünk között gömböccé formáljuk, majd – szintén kézzel – kilapítjuk, nagyjából egy centi vastagra. A tésztakorong közepébe megy a töltelék (azaz a fél, kimagozott és előtte cukorral és fahéjjal megszórt sárgabarack), a tészta széleit összecsippentjük és itt is jöhet az összegombócozás.

Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, egyszerre ne túl sokat, mert az visszahűti a vizet. Akkor vannak készen, amikor feljönnek a felszínre a gombócok. Amikor kivettük őket egyből mehetnek a vajon megpirított kekszmorzsába. De lehet zsemlemorzsa is, amit pirítás után megcukrozunk, vagy porcukorral ízesített őrölt dió is kiváló a „prézlibe”.

Jó étvágyat!

(dho)