Bodzás-epres kehely

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Bodzás-epres kehely
Ha az eper és a bodza illatát érzem, akkor a legszebb koranyarak jutnak eszembe. Az eper élő rubinja, a bodza utánozhatatlan, kissé savanykás íze mind kedves emlék. Ezekből készült most egy pohárkrém, egy amolyan rétegelt nosztalgia. Olyan belőle minden kanálnyi, mint egy falat a gyermekkorból.

Hozzávalók (4 pohárhoz):

a bodzakrémhez

  • 250 g tej
  • kis csokor bodzavirág
  • vaníliás puding
  • 40 g cukor
  • 20g vaníliás cukor
  • 150 g tejszín

az epermoussehoz:

  • 140 g eperpüré (eper turmixolva és átpasszírozva)
  • 30 g cukor
  • 2db lapzselatin
  • 180 g habtejszín

az eper-bodza zseléhez:

  • 70 g eperpüré
  • 50 g bodzaszörp
  • 2 lap zselatin
  • + 4 db babapiskóta
Bodzás-epres kehely. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Elsőként minden pohár aljára, durván összetörve kerül 1-1 darab babapiskóta

A bodzás-vaníliás krémhez a tejet a vaníliás cukorral és a bodzavirágokkal felforralom, kicsit állni hagyom. Aztán leszűröm a tejet, ha kell, kiegészítem, hogy 250 gramm legyen. A pudingot a cukorral kikeverem, majd csomómentesre keverem a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzök belőle. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha kevergetem nehogy csomós legyen. Ha lehűlt, hozzákeverem a habbá vert tejszínt két részletben. 4 pohárra elosztva, óvatosan a babapiskótákra öntöm. Nagyjából fél órára a fagyasztóba teszem.

Az epermousse-hoz az eperpüré felét a cukorral csípősre melegítem, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzákeverem a maradék eperpürét. A tejszínt habbá verem, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatom az epres részhez. Óvatosan a bodzakrémre öntöm és ismét nagyjából fél órára fagyasztószekrénybe teszem.

A zseléhez az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítem, majd feloldom benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. Kicsit hagyom hűlni, utána elosztom egyenletesen a pohárkrémek tetején. Nagyjából 1 órára, dermedésig hűtőbe tesszük.

Friss eperrel, bodzavirággal díszítem.

Jó étvágyat!

(dho)