Fahéjas, almás csiga

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Fahéjas, almás csiga
Nagyon úgy tűnik, hogy akárcsak egy éve, megint elkezdhetjük készítgetni a karantén kajákat. Mindenki jól „kipimpelheti” a sütiket, hogy jól mutassanak a fotókon, amit aztán meg lehet osztani. Na, de legyen finom is a késztermék, mert akkor mi értelme a sütögetésnek. Egy nagyon finom és akár egy könnyű vacsorának is beillő kelt tésztás cuccal jövünk.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 550 g liszt
  • 70 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 25 g cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 6 db alma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 ek citromlé
  • 190 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 2 ek fahéj
  • 6 ek vaj

A mázhoz

  • 6 ek porcukor
  • tej
Fahéjas, almás csiga, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverünk 1 ek. cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, 1 egész tojást és a 70 g olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott beleöntjük a lisztes keverékbe és robotgéppel 5-6 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük 45-50 percig.

Addig az almákat meghámozzuk és eltávolítjuk a magházat, valamint apró kockákra vágjuk. Egy edénybe tegyünk 6 ek. vajat és a cukrot. Amikor a cukor felolvadt tegyük mehet bele az alma. Szórjunk rá fahéjat, vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját és a citromlevet. Folyamatos keverés mellet karamellizáljuk az almát. Amikor a leve besűrűsödött és az alma összeesett akkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk egy picit.

Elővesszük a megkelt tésztát és lisztezett felületen 40X60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen szétterítjük rajta. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük és 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. Egy kb. 25X35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és az almás csigákat belerakjuk. Hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben úgy is megkelnek és összenőnek. Egy kis olvasztott vajjal átkenjük a tetejüket és kb. 30 percig kelesztjük. 190°C-os előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Amikor készen vannak, 5-6 evőkanál porcukrot elkeverünk annyi tejben, hogy folyós mázat kapjunk. A kisült csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk őket.

Jó étvágyat!