Berliner fánk

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_fank1_gal-timea_20210131

Berliner fánk, fotó: Gál Tímea

Hurrá farsang van! Legalábbis annak kellene lennie, mivel mindenki maszkot hord… Na jó, az nem olyan, mint amilyet igazándiból szeretnénk viselni, sőt mulatságba, buliba is jó lenne menni. Ha másként nem, hát egy szuper fánk recepttel idézzük meg az ünnepet.

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 300 ml tej
  • 35 g élesztő
  • 50 g vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
Berliner fánk, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük majd elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Pár perc és felfut, addig pedig átszitáljuk a lisztet és belekeverjük a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet. Alaposan kigyúrjuk.

Egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A lisztezett felületen, egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kelni, nagyjából 25 percig. Ha már szépen megnőttek, bő olajban kisütjük őket. Arra azért oda kell figyelni, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor csak megég kívülről, belül meg nyers marad. Egyszerre sokat nem érdemes sütni, mert az viszont túlhűti az olajat.

Jó tanács: azzal a felével lefelé tegyük a fánkot az olajba, amelyik a deszkával is érintkezett. Ekkor még fedő alatt süssük. Ha az egyik oldal megvan, a megfordítás után már nem kell fedő, sülhet „pőrén” is. Akkor jó, ha szép aranybarna. Érdemes zsiradékot felszívó papírra kitenni pár percre a kész fánkokat, majd porcukorral esetleg lekvárral tálalhatjuk.

Jó étvágyat!