Kalácsfelfújt

//Gál Tímea
Kalácsfelfújt, fotó: Gál Tímea
Elérkeztünk az ünnepek utáni időszakhoz. Most már a korábban finom sütik, kezdik megadni magukat, árválkodnak a bejgli végek, a gyümölcskenyerek megszikkadtak… Ám mégsem kell kidobni ezeket a csemegéket. Íme egy alap recept, amely bár kalácsból indul ki, de más, leharcolt sütikből is elkészíthető, akár vegyítve azokat. A felsorolt gyümölcsök pedig fagyasztott formában, vagy aszalt kivitelben is bele csempészehetőek.

Hozzávalók (kb. 15X 20 cm-es tepsihez):

  • 400 g édes kalács
  • 100 g kristálycukor
  • 3 db egész tojás
  • 250 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • 15 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g málna
  • 100 g áfonya
  • 60 g mazsola
Kalácsfelfújt, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A kalácsot szeleteljük fel és a szeleteket még vágjuk négy felé. A kristálycukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a tejet a tejszínt, a vaníliás cukrot és a citromhéját.

A tepsit kivajazzuk és megszórjuk cukorral, beleteszünk egy réteg kalácsot és arra málnát, áfonyát és mazsolát szórunk, majd újabb sor kalács, aztán gyümölcs és ezt addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók.

Erre most ráöntjük a tojásos-tejes keveréket és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Tetejére porcukrot szórunk.

Tipp: csatos tortaformában is elkészíthetjük, ehhez a mennyiséghez kb. 22cm átmérőjű kell, de vigyázzunk, hogy tökéletesen zárjon mert kifolyik a tojásos keverék! A püspökkenyér sütőforma is kiváló, akkor több adagban készül el a csemege.

Jó étvágyat!