Csokiszalámi, ajándékba!

//Gál Tímea
Csokiszalámi, fotó: Gál Tímea
Elkezdődött a nagy visszaszámlálás, ahogyan minden évben. Ezek már azok a napok, amikor úgy kerül ágyba az ember este, hogy azt ismételgeti: még senkinek sem vettem semmit! Viszont van olyan ajándék, amelyet otthon is el lehet készíteni, és biztosan nagyon örül neki a címzett. Ilyenek a sütik, édességek. Ez a mai is egy példa erre, ráadásul nagyon vagányan lehet becsomagolni. FIGYELEM! A recept alkoholt is tartalmaz, de kihagyható!

Hozzávalók:

  • 250 g étcsoki
  • 200 g vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g vaníliás cukor
  • 250 g apróra tördelt piskótatallér vagy keksz
  • 100 g aszalt gyümölcs lehet vegyes is
  • 50 g pisztácia
  • 50 g mandula
  • 2 EK rum vagy triple sec
  • 1 csipet só
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • porcukor a forgatáshoz
Csokiszalámi, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A pisztáciát és a mandulát durvára törjük, a piskótatallért vagy a kekszet apró darabokra morzsoljuk.

A csokit, a vajat, a cukrokkal és a fűszerkeverékkel felforraljuk, majd ráöntjük a kekszre. Jól összekeverjük, és mehet hozzá az aszalt gyümölcs a durvára tört magokat. Egy kupicányi alkohollal ízesíthetjük és jól összegyúrjuk. Frissen tartó fólia segítségével hengert formázunk belőle és minimum egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Másnap miután kicsomagoltuk hempergessük porcukorba, díszítsük kedvünk szerint spárgával, papírral. A legjobb benne, hogy hűtőben hetekig eláll, tehát előre lehet dolgozni vele. Ideális gasztro ajándék!

Szép Adventet! Jó étvágyat!