Gesztenyetorta

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Gesztenyetorta
Itt a gesztenye szezon. A vadgesztenyét gyűjtik a gyerekek, de jól mutat az asztalon dekorációnak, és a bio mániások szerint jól lehet vele mosni. Viszont most érik a szelíd gesztenye is. Az ehető termés sütve, főzve is isteni, az illata a legboldogabb gyermekkori napokat idézi. És persze a belőle készült püré számtalan édesség alapanyaga.

Hozzávalók (18 cm-es tortához)

A tésztához

  • 3 tojássárgája (60g)
  • 2 tojásfehérje (70g)
  • 90 g étcsokoládé
  • 60g kristálycukor
  • 60 g vaj
  • 60 g porcukor

A krémhez

  • 500 g gesztenye massza
  • 180 ml habtejszín
  • 20 ml rum
  • magozott meggybefőtt

A tetejére 100 g étcsoki

Gesztenyetorta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Az étcsokit a vajat és a porcukrot összeolvasztjuk majd szobahőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük egyenként a tojássárgáját. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük majd két részletben óvatosan hozzá keverjük a csokis masszához. Sütőpapírral bélelt tortakarikában 160°C-os előmelegített sütőben kb.  30 percig sütjük. Akkor jó, ha teteje már megszilárdult, de a közepe kicsit ragadós. Hagyjuk kihűlni.

Ha a gesztenye masszánk nem cukrozott akkor ízlés szerint édesítsük cukorral vagy más édesítőszerrel. Egy edényben a gesztenyét botmixerrel simára keverjük majd hozzá adjuk a tejszínt és a rumot és jól elkeverjük. Ha akarunk belerakni meggyet akkor azt most keverjük bele, de már egy fakanállal.

Ha kész a krém, akkor nincs más dolgunk, mint rásimítani az tortakarikában várakozó tészta tetejére. Mehet a hűtőbe 2-3 órára, hogy megdermedjen.

Gőz felett olvasszuk meg a csokit, ha sűrű akkor kakaóvajjal tudjuk hígítani és öntsük a visszahűlt tortánkra. Megint irány a hűtő, hogy a csoki visszadermedjen. Ha megtörtént óvatosan vágjuk körbe a tortakarikát és távolítsuk el (de ha előrelátók voltunk, akkor a tortakarika oldalára is tettünk már sütőpapírt, és ez a művelet nagyon egyszerű lesz).

Az oldalát pirított szeletelt mandulával burkolhatjuk.

 

Jó étvágyat!