Hozzávalók (15 darabhoz)
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 100 g kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 250 ml langyos tej
- 100 g teavaj
- 1 csipet só
- 1 tojás a lekenéshez
A töltelékhez
- 100 g darált dió mandula vagy török mogyoró (de megteszi a dió is)
- 4 ek mogyorókrém
- 3 ek tejszín 30%
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy dagasztó tálba tesszük a vaj kivételével és el kezdjük dagasztani, amikor a tészta összeállt több részletben hozzá adjuk a megolvasztott vajat, ha teljesen bedolgoztuk a tésztába a vajat, egy tálban duplájára kelesztjük. Ilyen meleg időben, mint ez a mostani kb. 30 perc.
Ha ezzel megvagyunk, 15 egyenlő részre osztjuk és egyenként ovális alakura nyújtjuk, a egyik felére habzsák segítségével az összekevert tölteléket adagoljuk, a másik felét derelyevágóval vagy pizza vágóval bevagdossuk. Feltekerjük és vagy így kifliként kisütjük vagy csigába összetekerjük és kivajazott muffin formába kisütjük. A tetejét egész tojással lekenjük és jégcukorral díszíthetjük.
180°C-os sütőben pirulásig sütjük, ez kb. 30-35 perc.
Langyosan egy kakaóval, vagy másnap a hétvége legjobb pillanatait felidézve is nagyon finom!
Jó étvágyat!