Nutellás-diós-briós

//Gál Tímea
Nutellás-diós-briós, fotó: Gál Tímea
Na, ezen a vasárnapon egy olyan receptet hozok, ami nem csak mára jó. Azaz frissen, melegen is isteni, de másnap is nagyszerű. Tehát lehet vinni uzsonnának munkahelyre, suliba. Most nem ajánlom, hogy kínáljunk körbe mindenkit, mert ez az időszak nem arról szól, hogy ennyire közel kerüljünk egymáshoz.

Hozzávalók (15 darabhoz)

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 250 ml langyos tej
  • 100 g teavaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a lekenéshez

A töltelékhez

  • 100 g darált dió mandula vagy török mogyoró (de megteszi a dió is)
  • 4 ek mogyorókrém
  • 3 ek tejszín 30%
Nutellás-diós-briós, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy dagasztó tálba tesszük a vaj kivételével és el kezdjük dagasztani, amikor a tészta összeállt több részletben hozzá adjuk a megolvasztott vajat, ha teljesen bedolgoztuk a tésztába a vajat, egy tálban duplájára kelesztjük. Ilyen meleg időben, mint ez a mostani kb. 30 perc.

Ha ezzel megvagyunk, 15 egyenlő részre osztjuk és egyenként ovális alakura nyújtjuk, a egyik felére habzsák segítségével az összekevert tölteléket adagoljuk, a másik felét derelyevágóval vagy pizza vágóval bevagdossuk. Feltekerjük és vagy így kifliként kisütjük vagy csigába összetekerjük és kivajazott muffin formába kisütjük.  A tetejét egész tojással lekenjük és jégcukorral díszíthetjük.

…kifli alakban… (fotó: Gál Tímea)
…muffin formában… (fotó: Gál Tímea)

180°C-os sütőben pirulásig sütjük, ez kb.  30-35 perc.

Langyosan egy kakaóval, vagy másnap a hétvége legjobb pillanatait felidézve is nagyon finom!

 

Jó étvágyat!