Rumos szelet

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Rumos szelet
Valami magyar specialitás lehet az, hogy a rumos íz - amelyet érdekes módon már gyermek korban megkedveltetnek velünk - nemcsak a tél, hanem a nyár hangulatához is hozzá tartozik. Tuti, hogy a legtöbb ember szereti a rumos-dió fagyit, vagy a legtöbben oda vannak a rumos meggyért, és szinte minden kelt tésztába csempészünk a rumból egy kicsit – csak az ’iziért, meg mert ettől tartósabb. Hát tisztelegjünk a tengerészek piája előtt most egy nagyon finom sütivel.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 400 g liszt
  • 1 csipet só
  • 120 g zsír
  • 12 g sütőpor
  • 120 g porcukor
  • 1 tojás
  • tejföl annyi, hogy könnyen nyújtható legyen

A krémhez

  • 500 ml tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 200 g vaj
  • 200 g porcukor
  • rum vagy rum aroma
  • 3 ek kakaópor

A tetejére

  • 200 g csoki
  • 2 ek olaj
Rumos szelet, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Az igazi linzer tészta zsírral készül, ez ugyanis jól nyújtható, és az íze olyan, amilyennek kell lennie. Nyilván nem fitness, de ez van. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk majd hozzáadjuk a többi cuccot és könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Három felé, egyenlő részekre osztjuk, egy tepsi hátuljára kinyújtjuk és 180° C-os előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük őket, egyenként.

Amíg hűlnek, összedobjuk a krémet: A vajat a porcukorral kihabosítjuk,  a tejet a cukorral és a lisztel simára keverjük és lassú tűzön folyamatosan keverve sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a kihabosított vajjal. Kettészedjük a krémet az egyik felébe a rumot tesszük a másikba a kakaót.

A süti már csak az összeállításra vár: az eső lapra jön a kakaós krém aztán egy lap és a rumos krém és a harmadik lap. Nem agysebészet. A tetejére vízgőz felett olvasztunk 200 g csokoládét 2 ek olajjal és leöntjük vele. Azt javaslom, hogy egy-két órára tegyük be a spájzba, hogy összeszokjanak az ízek és a krém bele tudjon kapaszkodni a tészta lapokba. Ha ez megvan, szép szeleteket, vagy kockákat vághatunk belőle.

 

Jó étvágyat!