Az ünnep előtt szinte mindenki sütött-főzött. Bejgliből is készült mindenhol. Természetesen legalább kétszer annyi, mint ami valóban kellett… És akkor ott vannak azok a cuccok amit anyóstól, szülőktől hoz haza az ember. Mostanra már – mondjuk úgy – nem éppen frissek a bejgli veknik, de kidobni kár. Élesszük őket egy új süti formájában újjá! Egyébként ebbe a receptbe bele mehet a bejgli töltelék nélküli vége is, de akár a megmaradt gyümölcskenyér is landolhat itt, vagy más süti.
Hozzávalók
- 1 rúd bejgli
- 4 db tojás
- 250 ml tej
- 250 ml tejszín
- vanília (lehet rúd, lehet vaníliás cukor, aroma)
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál porcukor
- maradék aszalt gyümölcsök, ablakban árválkodó csoki mikulás, bármi ami karácsonyról megmarad…
Elkészítés
- A bejglit kockákra darabolom. Ez egy tetszőleges, de kivajazott sütő formába kerül. Még az is mindegy, hogy mákos vagy diós az eredeti süti, akár keverve is lehet használni. Ha vendégek elé szeretném tenni, akkor szuflé formákba töltöm, és egészen kis elegáns végeredmény születik. Ha kevés volt a töltelék, akkor egy kis plusz szórással ezen lehet segíteni, meg a maradék aszalványok, csokik is belekerülhetnek.
- A tejet és a tejszínt össze melegítem, természetesen itt már belekerül a vanília is, valamint a cukor (ez utóbbi mennyisége attól függ, hogy mennyire volt édes eredetileg a bejgli). A tejes egyveleget – miután feloldódott benne minden – a 4 tojás felvert sárgájára öntöm, majd ezt a sodót ráborítom a felkockázott bejglire. Hagyok neki egy kis időt, hogy a tészta felszívja a nedvességet.
- A porcukorral kemény habot verek a tojásfehérjéből, és elegyengetem a süti tetején.
160-180 fokos sütőben 20-25 percig sül. A lényeg, hogy a tojáshab a tetején aranybarna legyen. Ha kihűlt, már ehető is az új életre kelt ReBejgli.
Jó étvágyat!