Hozzávalók:
- 4 db nagyon érett banán
- 2 tojás
- 20 dkg dió
- 10 dkg liszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet szódabikarbóna
- ½ citrom leve
- 15 dkg cukor
- ¼ tk. őrölt fahéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- fél tábla csoki (vagy bármilyen maradék csoki)
- tetszés szerint mazsola, aszalt gyümölcsök, esetleg kandírozott gyümölcshéj
- csipet só
Az alaposan kipöttyösödött, vagy megbarnult banán olyan árva a gyümölcsös kosárban, szottyadtan vár a sorsára. Pedig nagy kincs, mert édes, és puha, még akkor is, ha már belül is barnulni kezdett.
A héjuktól megtisztított banánokra ráöntöm a fél citrom levét, majd egy villával pépesre dolgozom. Ezután beleütöm a két tojást, és ezt is belekeverem. A cukrot (barnát használok) összekeverem a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, kakaóporral, majd kikeverem a puha vajjal. Ez után a két tál tartalmát elegyítem, én a robotgépre szoktam ezt bízni. Mehet bele a csipet só.
A diót kutterben aprítom, ne legyen liszt szerű, hanem maradjanak benne nagyobb darabok. Ezt összekeverem a liszttel, a sütőporral és a szódabikarbónával. És fokozatosan hozzá adom a banános keverékhez. Ha kész, akkor beledobálom az apróra vágott csokit, a mazsolát, aszalt gyümölcsöt, kandírozott gyümölcs héjat. Ezekből ami van, az kerül bele, ha nincs, az sem gond. Sűrű, galuska szerű masszát kapok. 3 db kisebb méretű, kivajazott és kilisztezett gyümölcskenyér-formába halmozom a tésztát. 175 fokon, légkeverés mellett 40-45 percig sütöm. Hústű próbával ellenörzöm. Ha kész és kihűlt, barack vagy eper lekvárral utolérhetetlenül finom.
Jó étvágyat!