Banán közlegény megmentése, azaz ünnepi süti egyszerűen

//Berényi Attila
Banánkenyér, fotó: dunaharaszti online
Legyünk őszinték, a Karácsonyi készülődés nagyon fárasztó tud lenni. És minden apró segítség jól jön, pláne egy olyan édesség, ami ünnepi és mégsem nagyon macerás, ráadásul abból készül, amit már amúgy sem enne meg a család. A végeredmény egy gyümölcskenyérre hajazó puha finomság lesz.

Hozzávalók:

  • 4 db nagyon érett banán
  • 2 tojás
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • ½ citrom leve
  • 15 dkg cukor
  • ¼ tk. őrölt fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • fél tábla csoki (vagy bármilyen maradék csoki)
  • tetszés szerint mazsola, aszalt gyümölcsök, esetleg kandírozott gyümölcshéj
  • csipet só

Az alaposan kipöttyösödött, vagy megbarnult banán olyan árva a gyümölcsös kosárban, szottyadtan vár a sorsára. Pedig nagy kincs, mert édes, és puha, még akkor is, ha már belül is barnulni kezdett.

A héjuktól megtisztított banánokra ráöntöm a fél citrom levét, majd egy villával pépesre dolgozom. Ezután beleütöm a két tojást, és ezt is belekeverem. A cukrot (barnát használok) összekeverem a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, kakaóporral, majd kikeverem a puha vajjal. Ez után a két tál tartalmát elegyítem, én a robotgépre szoktam ezt bízni. Mehet bele a csipet só.

A diót kutterben aprítom, ne legyen liszt szerű, hanem maradjanak benne nagyobb darabok. Ezt összekeverem a liszttel, a sütőporral és a szódabikarbónával.  És fokozatosan hozzá adom a banános keverékhez. Ha kész, akkor beledobálom az apróra vágott csokit, a mazsolát, aszalt gyümölcsöt, kandírozott gyümölcs héjat. Ezekből ami van, az kerül bele, ha nincs, az sem gond. Sűrű, galuska szerű masszát kapok. 3 db kisebb méretű, kivajazott és kilisztezett gyümölcskenyér-formába halmozom a tésztát. 175 fokon, légkeverés mellett 40-45 percig sütöm. Hústű próbával ellenörzöm. Ha kész és kihűlt, barack vagy eper lekvárral utolérhetetlenül finom.

 

Jó étvágyat!