Egy körben már egyeztetett a kormány a 25 ezer főnél nagyobb települések polgármestereivel

//Berényi Attila
koltsegvetes_szszmi_kormany_freepik_pch_vector_20210219

Képünk illusztráció. forrás: freepik / pch vector

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán (2021.02.17.) tárgyalt a nagyobb települések vezetőivel, derült ki Szigetszentmiklós polgármesterének posztjából.

Orbán Viktor kormányfő, még 2020.december 19-én jelentette be, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját megfelezik, azaz az a cég amely ezt kéri, annak nem kell befizetnie a közteher 50 %-át. Erről itt írtunk korábban. A 25 ezer fő alatti települések két részletben kapják meg a kieső összeg kompenzációját. Erről itt olvashat.  A nagyobb településeknek külön kell megállapodásra jutniuk a kormánnyal.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy az első, közös egyeztetés megtörtént az érintett települések vezetőivel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hívta őket megbeszélésre. Ez után következnek majd a külön-külön tárgyalások. Nagy János kiemelte, hogy tavaly be tudták tervezni a buckai iskola területszerzéséhez szükséges összeget, de ez a projekt az idén már a gazdasági optimalizálás ellenére is nehézséget okoz. A városvezető azt kérte a minisztertől, hogy a kormány kezelje prioritásként a projektet, mivel most is rengeteg gyereknek kell konténeriskolában és konténeróvodában tanulni.

Több polgármesterrel együtt petíciót is benyújtottak, amelyben arra kérték a kormány, hogy ne különböztessék meg a kisebb és a nagyobb települések lakóit, így a 25 ezer főt meghaladó lélekszámú városok is kapjanak teljes kompenzációt.

(Nagy János / facebook, dho)