A magyar ápolók napja van

//Tóth Gábor
Kossuth Zsuzsanna születésnapján tisztelgünk a magyar ápolók munkája előtt. Áldozatuk napjainkban különösen aktuális.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének, ami négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét, emlékeztet a Magyar Ápolási Egyesület. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát hogy vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Tárgyi tudása intelligenciája, kiváló szervező készsége, humánus cselekedete mindenki számára példaértékű.

Az ápolók az orvosokkal együtt megfeszített küzdelmet folytatnak most is a betegekért, életükért, gyógyulásukért. A COVID19 járványban munkájuk még inkább felértékelődik. Az elmúlt 24 órában 3093 új fertőzöttet és 110 halottat regisztráltak Magyarországon – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában. Orbán Viktor szerint a kérdés az, hogy a beoltottak száma vagy a harmadik hullám fog hamarabb felfutni.

A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása szerint 57-re emelkedett a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt elhunyt egészségügyi dolgozók száma, írja a szeretlekmagyarország.hu.

 

(Magyar Ápolási Egyesület, Kossuth Rádió, szeretlekmagyarország.hu)