Költségvetés, rendőrök, közművelődés – ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
dr. Szalay László polgármester és Kiss Gergely jegyző a képviselő-testület ülésén. fotó: dho
Egy sürgősségi előterjesztéssel bővült a 11 pontos napirend Dunaharaszti Képviselő-testület ez évi első ülésén.

Először dr. Szalay László polgármester beszámolt ez előző ülés óta elvégzett munkáról:

  • A városban megkezdődtek a kátyúzási munkálatok, többek között MÁV-Alsó utcában, a Paradicsomszigeten, a kiskertekben, a Piac téri parkolónál és a Rákóczi utcai Kisiskolánál. A városvezetés ismét felvette a kapcsolatot a Magyar Közúttal, hogy tegyék rendbe a hozzájuk tartozó utakat. Így a cég is megkezdte a hidegaszfaltos javítási munkálatokat.

Küzdelem a kátyúkkal Dunaharasztin

  • A rendkívüli esőzések miatti elöntéseket szippantós autók segítségével számolták fel.
  • Javítják és pótolják a Bezerédi lakóövezetben a fekvőrendőröket.
  • Kijelölték az ideiglenes buszmegállókat a Magyar utcai vasúti átjáró környékén. Még nem tudni pontosan mikor kezdődik meg ténylegesen a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés munkafolyamata Harasztin, de az új buszmegállók onnantól lépnek működésbe.

Január végén indulhat a vasútfejlesztés Dunaharasztin

  • A Bláthy Ottó utcában kijavították a magasságkorlátozó kaput. A korábbit kidöntötték, a kárt annak okozója megtérítette.
  • A Sport-szigeten a parti sétányra kutyaürülékgyűjtőket helyeztek ki.
  • Elkészült a tűzjelző rendszer a Polgármesteri Hivatal épületében.
  • A Mese óvodában első ütemben, közel 50 lámpatestet cseréltek ki energiatakarékosra.
  • A januári tüdőszűrés véget ért. Ezen 4016 személy vett részt.
  • A Bezerédi Sportpark elkészült, mindenkit vár a város a megnyitóra.

Farsangi bulival nyílik meg a Bezerédi Sportpark

Sürgősségi előterjesztés formájában került a képviselő-testület elé a H6 HÉV korszerűsítésének megvalósítása érdekében a Településrendezési terv módosítása. A projekttel érintett területeket a döntéssel kiemelt fejlesztési területté minősítették. A HÉV korszerűsítését az építési és beruházási miniszter törölné a kormányzat projektjei közül. A mostani ülésen a polgármester elmondta, hogy a tervezés ennek ellenére nem áll le, ehhez azonban szükséges a város együttműködése is.

Elkaszálná a miniszter a HÉV fejlesztést, az RSD rendbehozása megvalósulhat

A képviselő-testület támogatta, hogy Novák Sándor alezredes legyen a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője. Az ülése jelen volt a rendőrtiszt is, aki elmondta, hogy 2022. augusztus 3-tól megbízott kapitányságvezetőként vezeti a testületet, maga is a városban él.

Novák Sándor rendőr alezredes, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője. fotó: dho

Utoljára 2020-ban tudott a város olyan megállapodást kötni, amely segít a rendőri jelenlét megerősítésében. A Pest Vármegyei Rendőrfőkapitánysággal most azonban ismét olyan egyezség született, amelynek eredményeként Dunaharaszti anyagilag is támogatja a túlszolgálat finanszírozását. Ez bruttó 5.650.000,- Ft összeget jelent az idei költségvetés terhére. Így az itt szolgáló rendőrök, önkéntesen, plusz szolgálatokat tudnak vállalni.

Tárgyalta a testület a költségvetés 2023. évi, első olvasatát. Ez már egy egyensúlyban lévő büdzsé tervezet, azaz nem számol hiánnyal. A tervezet részleteit a lakossággal a 2023. 02. 13-án, a Művelődési Házban tartandó közmeghallgatáson ismerteti a testület.

Február közepén lesz a közmeghallgatás Dunaharasztin

A büdzsétervezetet politikai oldaltól függetlenül támogatják a képviselők. A közmeghallgatás után, a 2023. február 27. ülésen fogadhatja el a Testület a végleges előterjesztést.

A képviselők megszavazták a gazdasági szervezettel nem rendelkező intézményekkel kötendő megállapodást és a nemzetiségi önkormányzatokkal való idei együttműködés tervezetét. Döntés született a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításától. Az úgynevezett monitoring stratégia is kialakult, és módosították a Helyi Építési Szabályzatot. Utóbbira az Alsónémedi felé építendő kerékpárút miatt volt szükség. Még 2000-ban alkotta meg a város a közművelődésről szóló rendeletet, így már nagyon időszerű volt egy új létrehozása. Ez a mostani ülésen meg is történt. A képviselők elfogadták az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2022-es évről szóló beszámolóját is.

(dho)