Elkaszálná a miniszter a HÉV fejlesztést, az RSD rendbehozása megvalósulhat

//Berényi Attila
hev_hetvegi_karbantartas_dho_20200703

Munkálatok Dunaharasztin a H6-os HÉV vonalán, fotó: dho

Egy sor, már a tervezési szakaszban járó nagyberuházás törlését javasolja Lázár János építési és beruházási miniszter – derül ki azokból a dokumentumoktól, amelyek a telex birtokába kerültek. Térségünket leginkább a H6-os HÉV fejlesztésének várható törlése érinti. A Ráckevei-Duna revitalizációja viszont úgy tűnik megmarad. Mindezek uniós támogatottságú projektek. A lezárandó tervezetek között van a Budapest-Belgrád projekt északi, fővárosi szakasza is.

Nyolcvan, túlnyomórészt a fővárosi és agglomerációs fejlesztés és azok rendkívül szűkszavú miniszteri értékelése található azokban a dokumentumokban, amelyek a telex birtokába kerültek. Korábban ezeken a tervezeteken a Vitézy Dávid-féle Nemzeti Közlekedési Központ (NNK) dolgozott leginkább.

„A fejlesztések lezárását már az NKK részben lecserélt, Lázárhoz lojális csapata készítette és elemezte a miniszter számára tavaly év végén, többnél is jelezve ugyanakkor, hogy azonnali lezárásuk forrásvesztést, uniós pénzvisszafizetést, szabálytalansági eljárást, sőt politikai kockázatot is jelenthet.” – írja a lap.

A „lezárni” utasítás került a csepeli és a soroksári és a csepeli HÉV Kálvin térig való meghosszabbításának tervezete mellé. Ez már 16 százalékos előkészületi szakaszban jár, és uniós finanszírozású projekt. De le kell zárni a H6-os és a H7-es HÉV valamint a szentendrei HÉV összekötésére hivatott, úgynevezett 5-ös metró projektet is. A HÉV vonalak teljes rekonstrukciója is erre a sorsra jutna a dokumentumok szerint. Mindez azért is érdekes, mert a projektek 2022. augusztusában lettek nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások. Erről alábbi cikkünkbe írtunk akkor.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett a H6-os és a H7-es HÉV fejlesztése is

A projektek egy részének azonnali lezárása a miniszer számára készített előterjesztést összeállító NNK munkatársai szerint uniós pénzvisszafizetést és szabálytalansági eljárást vonhat maga után. Ugyanis az EU támogatásokat nevesítve adták ezekre a projektekre, áll a lap cikkében.

Szintén a lezárás várhat a Pest megyei agglomerációs elővárosi P+R, B+R parkolók fejlesztésére. Ez 50 helyszínt érint. Dunaharasztin is jó pár parkoló épült volna a HÉV megállók környékére.

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekthez kapcsolódóan a 9 helyszínen tervezett állomási előterek, valamint egy helyszínen parkolók és buszmegállóhely létesítése a „Megbeszélendő” minősítést kapta. Lezárásra javasolja viszont a miniszter az „Átfogó budapesti agglomerációs hálózati stratégiát”.

Ide tartozik az is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal északi szakaszának, azaz Ferencváros állomás és Soroksár közötti rész tervezésére és építésére vonatkozó, a kisajátítási tervek elkészítését is tartalmazó tervezés lezárását is szorgalmazza Lázár János.

A jó hírek között van, hogy a „Marad” megjegyzést fűzte a miniszter a Ráckevei- (Soroksári) Duna revitalizációjának előkészítése mellé. Ez Dunaharasztin is nagyon fontos. A projektről alábbi cikkünkben írtunk.

Kiemelt jelentőségű lett a Ráckevei-Soroksári Duna-ág rendbehozása

A telex megkereste a témában Lázár Jánost is, és a dokumentumok, valamint a széljegyzetek valódiságáról kérdezték. Az építési és közlekedési miniszter azt írta:

„Sajnálom, hogy a Telex, a minisztériumból ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit, noha én mindig, minden kérdés esetében igyekszem a rendelkezésükre állni.”

A tárcavezető hozzátette, hogy a Nemzeti Közlekedés Központ projektjei közül 30 jelenleg is folyamatban van; 25-öt a brüsszeli szankciós politika és a háború gazdasági hatásai miatt fel kellett függeszteni; 7 beruházás befejeződött; míg 14 projektet lezártak. A kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben azokat a fenntartható beruházásokat akarja és tudja támogatni, amelyek nemzetgazdasági szempontból fontosak és gazdaságélénkítő hatással bírnak – válaszolta Lázár János.

(telex)