Kiemelt jelentőségű lett a Ráckevei-Soroksári Duna-ág rendbehozása

//Berényi Attila
A Kisduna Dunaharasztinál. fotó: DHO
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Ráckevei-Soroksári Duna-ág revitalizációja projekttel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A kabinet döntéséről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ez egyébként azt jelenti, hogy a projekttel kapcsolatban településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, valamint építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem kell beszerezni. A régészeti dokumentációkat sem kell elkészíteni.

„A projekt célja a Duna-ág revitalizációja, vízminőségének javítása. Ugyancsak a projekt feladata a Budapest Déli Városkapu fejlesztési programhoz kapcsolódó folyószakaszon a partfalrekonstrukció, továbbá a partközeli kék-zöld infrastruktúra fejlesztése, vizes élőhely létesítése, figyelembe véve a 21. század eleji globális környezeti kihívásokat, válaszokat adva a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a biodiverzitás problémáira” – írja a programot korábban irányító Budapesti Fejlesztési Központ.

A projekt Dunaharasztin is jelentős lesz, hiszen a vízparti szabadidős tevékenységek fejlesztése a cél. Egy tavasszal Ráckevén tartott lakossági fórumon elhangzott, hogy az RSD-t jelenleg több veszély is fenyegeti. Ilyenek a klimatikus változások, a feliszaposodás és a vízminőségi problémák.

Az iszap a legnagyobb gond – lakossági fórum az RSD megújításáról

Az akkori adatok szerint a revitalizáció tervei és a hatástanulmányok 2023 második felére készülhetnek el. A mostani döntés értelmében azonban ez a munka akár fel is gyorsulhat.

(Magyar Közlöny, dho)