Az összes bolygó látható lesz június végén a hajnali égbolton

//Tóth Gábor
A Naprendszer. kép: freepik / wasamchy
Évezredenként egyszer van olyan együttállás, amely lehetővé teszi, hogy a Naprendszer összes bolygóját egyszerre figyelhessük meg.

Június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni az égbolton, egymás után sorakozva! Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, június este, és a 2492 áprilisi hajnalokig nem is lehet ilyenhez szerencsénk, áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló cikkében.

Az együttállás további különlegessége, hogy az 5 szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor! Különleges vendégként a Pluto és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Mindezeken felül feltűnik a Fiastyúk a Vénusz felett.

Az említett időszakban hajnalonta a keleti égbolt felől lehet majd látni a bolygókat.

Ha szabad szemmel és binokulárral nézelődünk, érdemes 3:00 körül elkezdeni a megfigyelést, még szinte teljes sötétségben.

(Svábhegyi Csillagvizsgáló)