Küzdelem a kátyúkkal Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / bilanol
A közösségi felületeket többen nehezményezték, hogy a város útjain sokfelé találhatóak kátyúk. Néhány ezek közül veszélyes helyen, például a Némedi úti aluljáróban. Ezt korábban is betömték, de pár nap múlva ismét megjelent. A városvezetés most közleményben reagált.

Fontos tudni, hogy a főközlekedési útvonalak fenntartója a Magyar Közút Zrt. Ide tartozik a Fő út, a Dózsa György út és a Némedi út is. Ezekhez csak a cég nyúlhat hozzá. Az aluljáróban keletkezett kátyút ismét eltüntették a Közút emberei, hideg aszfaltos technológiával. Ez néhány napig jelent megoldást, majd ismét kijárják majd az autók.

A város által fenntartott utakon is a hidegaszfaltos technológiát alkalmazzák télen. Ennek is oka van. Az önkormányzati közlemény felhívja a figyelmet, hogy kétfajta kátyúzási technológia van.

„Téli útüzemben úgynevezett hideg aszfalttal történik a burkolati hibák javítása. Sajnos ez az aszfaltkeverék csak átmeneti megoldást nyújt, kevésbé tartós, 0,5-2,0 m2-nél nagyobb kátyúk helyreállítására nem alkalmas. Ezért a nyári útüzemben a kátyúzás meleg aszfalttal történik. A kátyúk maradandó megszüntetésére csak a kedvező időjárás beálltával, a megfelelő hőmérséklet (átlag: 10- 15 fok) elérése után van lehetőség.”

Erre hivatalosan március 15-ig kell várni, és akkor indul a meleg aszfaltos munka. Persze csak akkor, ha az időjárás engedi.

(dunaharaszti.hu)