Megkezdték a bírságolást a csapadékvíz, szennyvíz csatornába vezetése miatt

//Tóth Gábor
fotó: dho
Dunaharaszti csatornahálózatát csak a szennyvíz elvezetésére létesítették. Ide tilos bekötni a csapadékvíz gyűjtőket, azaz a házak tetején futó ereszeket. Megkezdődött az ellenőrzés, és már vaskos büntetéseket is kiosztottak.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk az ÉDV Zrt. az önkormányzat kérésére ellenőrzésbe kezdett városunkban. Az úgynevezett füst bevezetéses módszerrel vizsgálódnak, azaz azt figyelik, hogy a szennyvíz hálózatba jutatott füst felbukkan-e a házak csapadékvíz elvezetőjében. Ha problémát észlelnek, akkor a szakembereknek joguk van, akár az ingatlanon belül is eljárni.

A város hivatalos honlapján megjelent beszámoló szerint több esetben szabtak már ki 50 ezer forintos kötbért a szabálytalan közműhasználat miatt. És ez még nem is a teljes büntetés, mert pótdíjat is kifizettetnek az ingatlan tulajdonosával egy speciális képlet alapján. Ez a tető felület és az elmúlt években lehullott csapadék mennyiségén alapszik, és akár több százezer forintra is rúghat.

Azért nem szabad a csatornába vezetni a csapadékvizet, mert nagy esők idején túlterhelődik a hálózat, és az utcákra ömlik ilyenkor a higított szennyvíz, ami fertőzésveszélyt jelent, ráadásul a tisztító telepeken is csak költségesebb beavatkozást kell bevetni.

 

(dunaharaszti.hu)