Dunaharaszti buszjáratain is kötelező a maszkviselés

//Berényi Attila
ventona_kulso_dho_20200722

A Ventona Trans Kft. helyi járata Dunaharasztin a Dózsa György úton (2020.07.21.), fotó: dho

Több olvasónk jelezte, egyre gyakrabban tapasztalja, a Dunaharaszti helyi közlekedését biztosító buszokon maszk nélkül dolgoznak a sofőrök, és az utasok jórészén sincs védőeszköz. Leginkább az idősek tartják be a szabályt.

Egy biztos, továbbra is érvényben van az a kormányrendelet, amely előírja, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a piacok kivételével az üzletekben a dolgozóknak és az utasoknak – vevőknek is kötelező a szájat és az orrot(!) is egyszerre takaró maszk, sál vagy kendő viselése. Kivételt a 6 év alattiak jelentenek. Ugyancsak kötelezően maszkot kell viselniük a vendéglátásban dolgozóknak.

Illés Zsolt a Ventona Trans Kft. ügyvezetője szerkesztőségünk kérdésére elmondta, valóban tapasztalták, hogy kollégáik megfeledkeznek a rendeletben előírt maszk viseléséről. A szabályok betartására ismételten figyelmeztetik a sofőröket, és gyakrabban ellenőrzik őket. Az utasok esetében a járműveken matricákkal hívják a fel a figyelmet a maszk használatáról szóló előírásokra. Az ügyvezető elmondta: azt tapasztalják, hogy a szabályt egyre kevesebben tartják be.

A napokban éppen a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hívta fel a figyelmet a maszk használatára. Szlávik János az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg nem kell bevezetni szigorú korlátozásokat, hiszen a magyar járványügyi helyzet ezt nem teszi most szükségessé. A főorvos azonban úgy véli: a maszkhasználat további szigorítása helyénvaló. Azokról, akik nem hisznek a járványban, Szlávik azt mondta: azért, mert Magyarország jó helyzetben van, még nem szabad szkeptikusnak lenni.

 

(dho, ATV)