Orbán: szombat reggeltől életbe lépnek a lazább szabályok

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / dusanpetkovic
Május elsején már új szabályok lépnek életbe a járványellenes küzdelemben, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, hogy mivel most lépi át hazánkban az oltottak száma a 4 millió főt, így szombaton életbe lépnek az újabb lazító intézkedések. Ezekről itt írtunk korábban. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kijárási tilalom innentől éjféltől kezdődik, de például a horgászok esetében lehetőség lesz ennél tovább kimaradni, mert egyes szezonálisan fogható halfajok esetében éjszaka lehet pecázni. A védettségi igazolvány ellenőrzésének megkerülését, a dokumentum hamisítását szigorúan büntetik majd, erről itt olvashat.

A 16 és 18 év közötti korosztályt az érettségi után kezdik oltani, mert nem akarják, hogy a vakcina okozta reakciók akadályozzák a vizsgát. Ma még lehetőség van Pfizer vakcinára is időpontot foglalni (akik regisztráltak oltásra), de az ezen felüli adagot a fiataloknak tartják fenn. A Pfizer választhatóságáról az Országos Oltási Munkacsoport döntött, ezt egyébként az Origo írta meg először. Emellett már a jövő heti AstraZeneca oltásra is nyitva van az időpontfoglaló, valamint a Sinopharmmal is folytatódik az oltás. Tehát ezekben az esetekben már nem kell várni, hogy behívjanak valakit, hanem csak jelentkezni kell. Az időpont foglalásról itt írtunk korábban.

A magyar „Védettségi igazolvánnyal” is lehet majd utazni, azok is megtehetik ezt, akik kínai vakcinát kaptak, hangsúlyozta a kormányfő. A kormány megbízta a külügyminisztert, hogy kössön kétoldalú megállapodást a partner államokkal, egymás vakcináinak elfogadásáról. Montenegróval és Szerbiával már egyezséget is kötöttek.

(dho, Kossuth Rádió)