Itt vannak a részletek a „Védettségi igazolvány” adta előnyökről

//Berényi Attila
ujabb-lazitas_etterem-edzoterem-kulturalis_freepik-dho_20210426

kép: freepik - dho

Amikor a beoltottak száma eléri a 4 millió főt, az eddigi korlátozó intézkedésekhez képest, újabb lazító szabályok lépnek hatályba, de ezek többségét csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek „Védettségi igazolvánnyal”.

UPDATE: Időközben a Magyar Közlönyben megjelentek a pontos részletszabályok, amelyek azután lépnek hatályba, hogyha az átoltottság eléri a négymillió főt.

A Magyar Közlönyben még nem jelentek meg az erről szóló szabályok, de a kormány hivatalos oldala kiadott egy tájékoztatót.

Azt írják, hogy

„…a védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

A tervek szerint, amikor elérjük a 4 millió beoltottat (ez valamikor a hét közepére várható), akkor a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, és a boltok 23 óráig lehetnek nyitva. Akinek van védettségi igazolványa, azok:

  • a vendéglátóhelyek belső tereit is igénybe vehetik. (a szülők, családtagok a gyerekeket ide bevihetik),
  • a szállodák is megnyithatnak a védetteknek és gyermekeiknek,
  • újra látogathatóak lesznek az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is az igazolvánnyal rendelkezők számára,
  • ugyancsak az igazolvány birtokában el lehet menni edzőterembe, uszodába, jégpályára,
  • látogathatóak lesznek a sportrendezvények is.

Mivel több kisebb szolgáltató kezdett önkéntes szabadságharca, előre meghirdetve, hogy nem fogják elkérni vendégeiktől a védettségi igazolványt, így már megszületett az erre vonatkozó reakció is:

„A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.”

A tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások még érvényben vannak!

(kormány.hu, dho)