Bűncselekmény lesz a „védettségi igazolvány” hamisítása

//Berényi Attila
Vélhetően pénteken lesz meg hazánkban a 4 millió beoltott, ez után léphetnek életbe újabb könnyítések a korlátozó szabályok között. A védettségi igazolvány is szerephez jut. Az unió közben döntött: a tagállamok maguk határoznak, hogy az úgynevezett „zöld útlevél” esetében melyik vakcinát fogadják el.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy miután beadják a négy milliomodik oltást, kitolják a kijárási tilalom kezdetét éjfélig, valamint az üzletek nyitva tartását is kitolják este 11 óráig. Akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azoknak további kedvezmények járnak. Ezekről itt írtunk korábban.

Aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal az akár az éttermek belső tereiben is étkezhet, látogathat sportrendezvényeket, illetve a novemberben bezáratott kulturális intézményeket. A konditermekbe is bemehetnek az érintettek.

Ezzel együtt a kormány szigorít a közokirat-hamisítás szabályain, elkerülendő a védettségi igazolvány hamisítását. Ez bűncselekmény lesz. Aki pedig az igazolványt nem ellenőrzi majd, azonnali és súlyos pénzbüntetésre, vagy akár egyéves bezáratásra számíthat.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy 5 millió oltás után a kormány feloldja a „lagzistopot”, vagyis engedélyezni fogják a lakodalmakat. (a cikk a poszt után folytatódik!)

A miniszter hangsúlyozta, hogy aki ma regisztrál, jó esélye van rá, hogy egy héten belül oltáshoz jusson, így Gulyás mindenkit csak biztatni tud, hogy jelentkezzen. Elmondása szerint a tények nem támasztják alá, hogy bármelyik vakcinával gond lenne, a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik is biztonságos.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét: kössön kétoldalú megállapodásokat a védettségi igazolványok elismeréséről. Gulyás Gergely azt mondta, hogy szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat, írja az MTI. (a cikk a videó után folytatódik)

Közben kiderült, hogy:

„Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat.” – ezt Ujhelyi István EP képviselő közölte a 24.hu-val.

A mostani parlamenti döntéssel az a bizottsági javaslat kapott végül megerősítést, amely a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként, jelezte Ujhelyi.

(dho, MTI, 24.hu)