Aki regisztrált, már foglalhat időpontot is az oltásra

//Berényi Attila
Megnyílt az online időpontfoglaló. Mostantól minden érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten oltási időpontot foglalni - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti, Sinopharm-vakcinával történő oltásra van kinyitva.

A regisztrált bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni jövő hétfőre, keddre és szerdára.

Az időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu  (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Hozzátették, az online időpontfoglalót azután nyitotta meg az Országos Oltási Munkacsoport, hogy azt az elmúlt két napon sikeresen tesztelte.

Jelezték, hogy az időpontfoglalót a kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet használni. Kiemelték, hogy az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték.

Közölték azt is, az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Fontos, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható.

A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogják adni, ahol az elsőt.

A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

A megadott időpontban mindenki pontosan jelenjen meg. Az oltásra a regisztráltak vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a TAJ-kártyájukat, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

Hozzátették, hogy a regisztráltak – miután foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra – jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát – áll a KTK közleményében.

Péntek reggeli rádió interjújában Orbán Viktor elmondta, hogy a jövő hét közepétől több szolgáltatás újraindul, de ezeket csak az oltási igazolvánnyal rendelkezők vehetik majd igénybe. Erről itt írtunk.

(MTI, dho)