Dunaharasztin tartott fórumot Kocsis Máté és Pánczél Károly

//Berényi Attila
KocsisPanczel_forum_dunaharaszti07_dho_20211014

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője fórumot tartott Dunaharasztin. fotó: dho

Szinte teljesen megtöltötték szerdán a József Attila Művelődési Ház nagytermét az érdeklődők és a szimpatizánsok, akik Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének és Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselőjének fórumára érkeztek. Az esemény előtt a két politikus a sajtó kérdéseire válaszolt. Volt szó a Budapest-Belgrád projektről és az is kiderült, hogy Dunaharaszti uszodával gazdagodik.

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt kapcsán elmondta, hogy megérti azokat, akik a fejlesztéshez fenntartásokkal közelednek. Ám hangsúlyozta, hogy ez része annak az európai vasúti hálózatnak, amelynek fejlesztése Magyarország számára kötelesség is. Emlékeztetett, hogy a 2010 előtti kormányzat 1300 kilométernyi vasúti vonalat számolt fel. Ennek a helyzetnek a rendezése gazdaságstratégiai cél.

„Ez a beruházás teljesíti azt az elvárt igényt is, az említett Európai Uniós kötelezettségen túl, hogy be fogja kapcsolni Magyarországot az intenzív európai vasúti közlekedésbe.”

A dunaharasztionline.hu kérdésére, miszerint milyen politikai segítségre számíthatnak azok, akik a fejlesztés miatti zajszennyezés, rezgés ártalom, és a megnövekvő vasúti forgalom miatt a város két része közötti közlekedési nehézségek kapcsán aggónak, a Fidesz politikusa elmondta, hogy nem szabad félvállról venni ezt a kérdéskört. Hangsúlyozta, hogy:

„… azok az emberek, akik itt élnek, nem másodrangú állampolgárok, éppen ezért meg kell velük állapodni.”

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. fotó: dho

Érvelése szerint be kell látni, hogy a vasútvonal fejlesztése hozzátesz az országhoz,

„… kormányzati oldalról pedig garanciát kell adni, hogy az itt élő emberek életminőségében a beruházás miatt jelentős romlás nem következik be.”

Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője Budapest-Belgrád vasútvonal témájához hozzátette, hogy a fejlesztés kapcsán mindig csak tehervonatokról van szó. Ám ez egy elővárosi vasútvonal is lesz, dupla vágánypáron, csúcsidőben negyedórás közlekedéssel. Emlékeztetett – Dunaharaszti és Dunavarsány területén valóban középen halad át ez a mai is meglévő vasútvonal. Már megszülettek a környezet terhelési (rezgés, zaj) tervek, ezek jelentősen túlbiztosítottak. Dunaharasztin a Némedi úti, vasúti aluljárót lényegében nulláról újraépítik. Ez sokkal szélesebb és mélyebb lesz.

Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője. fotó: dho

A képviselő jelezte, hogy az innovációs miniszter gyűjt minden a projekttel kapcsolatos kérést, amelyek például a P+R parkolókról, gyalogos átkelőkről, külön szintbeli átkelőkről szólnak. Ez a csomag pedig majd a kormány elé kerül. Pánczél Károly kiemelte azt is, hogy a magyar kormány már beadta környezetvédelmi engedélyeztetésre a V0 vasútvonal tervét. Ez azt jelenti, hogy Kiskunlacháza után az egyébként Nyugat-Európába haladó tehervonatok elkanyarodnak majd, és nem jutnak el a fővárosi agglomerációba. Dunavarsányt és Dunaharasztit csak azok érintik majd, amelyek a BILK Logisztikai Központba vagy épp a Csepeli Szabadkikötő felé veszik az irányt.

A fővárost délről elkerülő, teherszállító vasútvonal épülhet

Például a rezgésvédelmi és a zajvédelmi tervek is a maximum, napi 150 szerelvényes vasúti forgalomra készültek, de ez nem jelenti azt, hogy ennyi vonat közlekedne majd a szakaszon. Ez az úgynevezett tervezési túlbiztosítás.

Pánczél Károly emlékeztetett a térség másik nagy beruházására, amely a HÉV megújítását jelenti. Kiemelte, hogy 4 éven belül a jelenlegi végállomásig, azaz a Közvágó hídig teljesen felújítják a tömegközlekedési eszközt. Új pálya, új szerelvények, gyorsabb haladás lesz a fejlesztés eredménye. A mai tervek szerint 7-8 év kell majd ahhoz, hogy a pálya föld alatt folytatódva (metró kapcsolat) a Kálvin térig érjen a H6-os HÉV.

Egyeztetés a H6-os HÉV felújításáról

Pánczél Károly szerkesztőségünknek elmondta, hogy Dunaharaszti nagy álma valósulhat meg a közeljövőben. Uszodával gazdagodik a város. Éppen a fórum napján (azaz szerdán, 2021.10.13.-án) egyeztetett a politikus, dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármesterének társaságában a Budapesti Fejlesztési Központ szakértőivel és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság munkatársaival egy nagy versenyuszoda megépítéséről. Ez a sportcsarnok mellett lesz, amelyben egy vízilabda mérkőzések rendezésére alkalmas medence mellett több másik medence is helyet kap, és lehetőséget teremt majd sportolásra, kikapcsolódásra is.

A tájékoztató után lakossági fórumon találkoztak a politikus a Dunaharasztin és a környéken élőkkel. A főként szimpatizánsokból álló közönség a választásra készülő Fidesz helyzetértékelését hallhatta, kitekintve az ellenzékre, a várható kampány nehézségeire és a kitűzött célokra, feladatokra.

(dho)