Leállították a HÉV beszerzést

//Berényi Attila
HÉV szerelvény Dunaharasztin. fotó: dho
Jelenleg átlagosan 44 éves szerelvények közlekednek a HÉV vonalakon, így a H6-oson is. Úgy volt, hogy lecserélik őket, sőt már ki is írták a közbeszerzést, amit most visszavont a kormány.

A HÉV szerelvények cseréje nehezen halogatható, a több mint 4 évtizedes szerkezeteket folyamatosan javítgatni kell. Egy korábbi felmérés szerit a megkérdezettek 90%-a szerint szükség van a beruházásra. Erről és a közbeszerzés kiírásáról itt írtunk.

Az állam ki is írt egy közbeszerzési pályázatot. Az ehhez kapcsolódó feltételek szerint a MÁV-HÉV Zrt. 42 darab (opcionálisan plusz 12) alacsonypadlós, normál nyomtávú vonatot akar vásárolni egy olyan gyártótól, melynek van referenciája Európában. Ez egy 200 milliárd forintos üzlet.

Egy ideje lógott a levegőben, hogy kukázza a HÉV szolgáltatást egy ideje üzemeltető MÁV a tendert, magyarán még egy ideig nem lesznek új vagonok, írja a 24.hu. A Direkt36 oknyomozó portál márciusban írt róla, hogy a kormány leállítja a korszerű, alacsonypadlós HÉV-járművek beszerzését.

Időközben ez hivatalos is lett, a Közbeszerzési értesítőben megjelent a folyamat leállításáról szóló hirdetmény.

A Direkt36 úgy tudja, hogy Gulyás Gergely és Mager Andrea miniszterek egy március 13-i utasították erre a tendert lebonyolító állami tulajdonú MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatóját. A két pályázó, a svájci Stadler és lengyel leányvállalata, valamint az olasz cégén keresztül induló francia Alstom a levél szerint túl magas árajánlatot adtak be. Most új közbeszerzési eljárást írnak majd ki, ezzel pedig Oroszország legnagyobb vasúti gépgyártó cégcsoportja, a Transmashholding is újra versenybe kerülhet a hatalmas megrendelésért, állítja a lap.

Így most nyilván csúszik az az időpont, amikortól majd új szerelvények járnak a HÉV vonalain.

(24.hu, Direkt.36)