Óriási a HÉV-kocsik cseréjének támogatottsága

//Tóth Gábor
hev-szine-kek-lehet_freepik_edophoto_20201119

Képünk illusztráció, forrás: freepik / edophoto

1000 fős, reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett a Portfolio Budapest fejlesztéséről, amelyből az derült ki, hogy a kórházi, tömegközlekedési és lakóingatlanos fejlesztéseket tartják a három legfontosabbnak a fővárosiak az előttünk álló időszakban, és a legnagyobb, közel 90%-os támogatottsággal a közlekedési fejlesztések közül az átlagosan 44 éves HÉV-kocsik cseréje rendelkezik.

A Portfolio első ízben tesz közzé felmérést a fővárosiak életét leginkább meghatározó kérdések megítéléséről. A felmérést az NRC Kft. készítette a lap megbízásából.

A fővárosban élők a kórházi, tömegközlekedési és lakóingatlanos (lakásfejlesztés, otthonteremtés, lakhatási körülmények) fejlesztéseket tartják a három legfontosabbnak a budapestiek az előttünk álló időszakban.

A várható intézkedések közül a legnagyobb társadalmi támogatottsága annak a projektnek van, amely a 44 éves átlagéletkorú HÉV járműpark lecserélését célozza új, légkondicionált, alacsony padlós kocsikra. A Budapest Fejlesztési Központ éppen a napokban írta i a közbeszerzést, amelynek keretében összesen akár 54 új, korszerű kocsi is érkezhet majd a következő években.

Szinte minden megkérdezett úgy gondolja, hogy a főpolgármesternek és a kormánynak együtt kell működnie akkor is, ha politikai vitáik vannak (95,7%) és párbeszédet kell folytatniuk egymással akkor is, ha más pártok támogatják őket (94,9%), áll a portfolio által közölt elemzésben.

Közben a telex arról ír, hogy elképzelhető, az új HÉV szerelvények nem is zöldek lesznek, hanem a MÁV kék színében pompáznak majd. A lap úgy értesült, hogy a a két, versenyben maradt gyártónak kék és a hagyományos zöld színre is kell majd színtervet készíteniük. A típus még kérdéses, de szakértők szerint az Alstom és a Stadler is valószínűleg a nagyvasúti járműcsaládjának módosított változatával indul a valószínűleg több mint 200 milliárdos értékű tenderen.

(portfolio, telex)