Bárka Alapítvány, állatvédők, útfelújítás a Máv-Alsón – ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-ules_dho_20240527

Ülésezett Dunaharaszti Város Képviselő-testülete. fotó: dho

Nagyon sokféle témát érintettek a dunaharaszti képviselő-testület mostani ülésének napirendi pontjai.

Napirend előtt a képviselők meghallgatták dr. Szalay László polgármester beszámolóját az előző ülés óta elvégzett feladatokról:

 • Április hónapban megtörtént a nagycsoportos óvodás korú gyermekek ortopédiai szűrővizsgálata. Sok kicsinél mutattak ki középsúlyos lúdtalpat, de gerincferdülésre és hanyag testtartásra utaló jeleket is rögzített a szűrést végző doktor. Ezekről a gyerekek szüleit értesítették.
 • Felavatták az Új Városi Bölcsőde Tagintézményét.

Felavatták Dunaharaszti új bölcsődéjét

 • Összesen hét intézményben javítottak úgynevezett villamosbiztonsági hibákat.
 • A TOP PLUSZ program felhívásának eleget téve a város benyújtotta pályázatát a Szivárvány Óvoda 2 csoportos bővítésére 400 millió Ft és a Paál László utca útépítésére 363 millió Ft támogatási értékre. Ezeket a fejlesztéseket korábban forráshiányra hivatkozva utasították el.
 • Az új fejlesztésnek köszönhetően az Orvosi Rendelő és a Polgármesteri Hivatal, ha szükséges áramfejlesztőről is tud működni.
 • Klímaberendezések telepítése kezdődött a Napsugár Óvodában, a Százszorszép Óvodában, a Szivárvány Óvodában és a Hétszínvirág Óvodában.
 • A már telepített intézményi klímaberendezések karbantartása folyamatban van.
 • Összesen 6 buszmegállót építenek át, hogy az alacsony pados buszokról történő biztonságosan lehessen le- és felszállni.
 • 110 méter hosszan építettek járdát a Paál László utca Iskola közzel szemközti oldalán.
 • Új játszóudvart kapott a Rákóczi Ferenc Általános Iskola kisiskolája.

Belülről és kívülről is szépül a Rákóczi suli

 • A legutóbbi heves esőzések okozta elöntése vizsgálata folyamatban van, és dolgoznak a hibák elhárításán.
 • A Paradicsom-szigeten, Sport-szigeten, az Alsó-Duna soron, a Rozmaring és Ibolya utcákban mészköves kátyúzás történik.
 • Az önkormányzat gyermekintézmények új, modernebb levegő-szennyezettség mérőket

Új levegőminőség mérők kerültek a városi gyermekintézményekbe

Ezt követően összesen 18 előterjesztésről döntöttek a képviselők.

Elfogadták az Önkormányzat 2023. évi gazdálkodásáról szóló zárszámadási rendeletet, írja a dunaharaszti.hu. A bevételi előirányzatok 95%-ban teljesültek, a kiadások viszont csak 71%-ban; az önkormányzati gazdálkodás tehát takarékos volt. A város pénzügyi helyzete stabil, a tervezett beruházások ütemezetten teljesültek. Ugyanezt a fegyelmezett gazdálkodást folytatták a nemzetiségi önkormányzatok, a Képviselő-testület az ő beszámolóikat is elfogadta.

A képviselők az ülésen fontos projektekről döntöttek. Nyertest hirdettek a Taksony felé tartó kerékpársávok megépítése kapcsán kiírt közbeszerzési eljárásban, így megindulhat az építkezés. A Máv-Alsó településrészen szilárd burkolatot kap a Kaszala utca és a Lehmann kapitány utca a Zsálya utcáig, valamint a Zsálya utca azon szakasza, amely a másik kettőt összeköti. Ezzel a vasútépítés miatt nehézkessé váló forgalmi helyzeten kíván javítani az Önkormányzat.

A képviselők úgy döntöttek, hogy tovább gyarapítják a város vagyonát azzal, hogy megvásárolják a Mindszenty és a Kossuth utca sarkán álló ingatlant azzal a szándékkal, hogy – egy későbbi, második döntés függvényében – tartós használatba adják azt a szomszédos Bárka Alapítványnak, amely a sérült embereket ellátó szociális foglalkoztatóját tudná itt bővíteni.

A testület arról is határozott, hogy fontos rekonstrukciós munkálatokat végeztet el a szennyvíztisztító telepen.

A képviselők támogatást szavaztak meg a Dunaharaszti Állatvédők Alapítványnak, ezzel is elismerve az önkéntesek hiánypótló, áldozatos munkáját.

A testület elfogadta az ÉDV Zrt., a DV Kft., a DH-Főúti Projekt Kft., a Területi Gondozási Központ 2023. évi munkájáról szóló beszámolókat, az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi munkájáról szóló átfogó értékelést, valamint lezárt két, a HÉSZ módosításával összefüggő partnerségi eljárást.

(dho, dunaharaszti.hu)