Utolsó útjára kísérték Bajcsev Pétert

//Tóth Gábor
bajcsev-peter-temetes_dho_20240527_1

fotó: dho

Hagyományos bolgár, ortodox szertartás szerint helyezték örök nyugalomra a Városi Temetőben Bajcsev Pétert, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesét. Családja, barátai és tisztelői kísérték utolsó útjára az életének 82. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Bajcsev Pétert.

Bajcsev Péter hagyományos bolgárkertész-családból származik, 1942 június 13-án született Bugyin. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott, majd a virágkertészkedésben teljesedett ki. Pünkösdi rózsái párját ritkítóak voltak. A fővárosi Haller utcai és a Bosnyák téri piac legendás alakja.  Bajcsev Péter nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. A kezdetektől fogva tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete vezetőségének hosszú ideig tagja volt. Évtizedeken át dolgozott az egyházbizottságnak. Támogatásával épült meg a Szent Ciril és Szent Metód ortodox templom harangtornya.

fotó: dho

Hosszú éveken át volt a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnöke, haláláig a testület elnökhelyettese volt. Fő szervezője az évente megrendezendő dunaharaszti bolgár napnak és az kezdeményezésére épült Dunaharasztin a bolgár kút.

fotó: dho
(dho)