Január közepére tolódhat a Némedi úti aluljáró lezárása

//Berényi Attila
Közúti aluljáró Dunaharasztin a Némedi úton. fotó: dho
Információink szerint egy kulcsfontosságú felmérés hiánya miatt tovább tolódik a munkakezdés Dunaharaszti legfontosabb, a vasutat keresztező, közúti átkelőjénél.

A Némedi úti aluljáró felújítása elkerülhetetlen. Szűk és korszerűtlen. Így a Budapest-Belgrád-projekt nélkül is előbb-utóbb neki kellett volna kezdeni az átépítésének, hogy megfeleljen a mai kor igényeinek.

A projekten dolgozó kivitelező általában a munka kezdése előtt tájékoztatja az Önkormányzatot arról, hogy mikor, melyik átjárót zárják le. A Némedi úti átkelő esetében már két korábbi időpont is felmerült, sőt a környező utcákban kirakták azokat a forgalomirányító táblákat, amelyek majd a terelést segítik. Ezek kihelyezése sem volt probléma mentes, mert azokat az utat fenntartó közút és a város tájékoztatása nélkül, korábban, letakarás mentesen helyezték ki. A város akkor egy határozott hangú közlemény segítségével tett rendet.

Eltüntetik az engedély nélkül kihelyezett közlekedési táblákat a Némedi úti aluljáró környékéről

A tábla mizéria azóta rendeződött, és az aszfalton is megjelentek már a jelzések. Sőt kialakították a Petőfi szobor mögött a Volánbusz ideiglenes megállóját is.

Elméletben indulhatna is az átjáró felújítása. Ám lapunk úgy értesült, hogy a kivitelező még nem készítette el azt az ilyenkor elengedhetetlen felmérést, amely a munkálatok talajvízre gyakorolt hatását elemzi. Ugyanis ezen a területen 80 centi mélyen már megjelenik a talajvíz, és a felújítás 4 méter mélyen történik majd. Ha szakszerűtlenül végeznék el a feladatot, akkor a környék talajvíz rendszere megváltozna, így a talaj stabilitása is, ami hatást gyakorolhat az ott álló épületekre.

Az Önkormányzat egyébként egy részletes, saját költségen végzett felmérést végeztetett az aluljáró mellett álló József Attila Művelődési Központ állapotáról is. Ez azért kellett, mert ha a munkálatok bármilyen kárt okoznak a Dunaharaszti életében rendkívül fontos épületben, akkor azt a beruházónak kötelessége elhárítani.

Jelenlegi, nem hivatalos információink szerint leghamarabb 2024. január 15-én kezdődhet meg a Némedi úti aluljáró felújítása, azaz addig lezárás sem várható.

(dho)