Változások a dunaharaszti parkolási rendeletben

//Tóth Gábor
parkolas_parkolasi-ovezet_dho_20210428

Parkolási övezetet jelző tábla a Baktay téren, Dunaharasztin. fotó: dho

Még az év elején vezette be az önkormányzat a korlátozott várakozási övezetek rendszerét Dunaharasztin. Április végével jár le az ehhez kapcsolt türelmi idő, azaz a szabályszegők már nem feltétlenül ússzák meg figyelmeztetéssel. A városvezetés is összegezte a tapasztalatokat és picit változtatott az eredeti szabályokon.

Január 25-én lépett életbe Dunaharasztin az a parkolási rendszer, amely időkorláthoz kötötte a város bizonyos területein az autóval várakozást. A parkolásért továbbra sem kell fizetni, ám az eddig autóktól túlzsúfolt utcákban legfeljebb csak 2 órán át lehet ott hagyni a kocsikat. Erről itt írtunk korábban.

A városvezetés április végéig biztosított türelmi időszakot, azaz ennyi idő volt az új szabályok megszokására. A parkolást változatlanul úgy lehet megkezdeni, hogy annak időpontját, egy a szélvédő mögött elhelyezett óratárcsán jelöli az autós. Az időtúllépők, vagy órát nem használok, esetleg a parkolással ügyeskedők akár büntetésre is számíthatnak májustól.

Az első hónapok tapasztalatait összegezve a jelenleg a képviselőtestület nevében a veszélyhelyzetben egyszemélyben döntő polgármester úgy határozott, hogy az eredeti rendeleten három módosítást hajt végre, amelyek mind a Baktay tér környékét érintik.

Azt tapasztalták, hogy kisebb területet is elegendő bevonni a korlátozott övezetbe. Így az Árpád utca, illetve a Báthory utca eddig érintett részei kikerülnek az időkorlátos övezetek közül. Ezzel az ottani társasházak lakóinak, valamint a Kormányhivatal dolgozóinak szeretnének segíteni. A harmadik a változtatásban érintett terület a Dózsa György út üzletsora. A cukrászdától a zöldségesig terjed majd a korlátozott idejű parkolást lehetővé tevő szakasz (ez eddig itt nem volt). Ez a változtatás az ottani kereskedők igényeit veszi figyelembe.

(dho)