Kint vannak a táblák: indulhat az új parkolási rend

//Berényi Attila
Időkorlátos parkolást jelölő tábla Dunaharasztin a Baktay Ervin Gimnázium előtti útszakaszon, 2021.01.23-án. fotó: dho
Elérkezett a pillanat, és élesedhet a Dunaharasztin bevezetett új parkolási rend. A belváros egyes részein munkanapokon egy idősávban csak 2 órát lehet parkolni. Ez viszont továbbra sem lesz fizetős.

A parkolási rendben érintett övezetekben megjelentek az új rendszert jelölő táblák. Korábban a kiderült, 2021. január 25-től, azaz most hétfőtől élesedik a korlátozás. Erről itt írtunk korábban. A témában kiadott önkormányzati rendelet (ezt itt éri el), és a táblák tanúsága szerint munkanapokon 08.00 és 14.00 óra között egybefüggően, megszakítás nélkül legfeljebb 2 órát lehet parkolni az alábbi területen:

1. övezet

  • Fő út keleti oldala a Templom utcától a Mindszenty utcáig
  • Fő út nyugati oldala a Kerkai Jenő parktól a Sport-sziget lejárójáig
  • Erzsébet utca a Fő úttól a Kossuth Lajos utcáig

2. övezet

  • Baktay Ervin tér keleti oldala a Baktay Ervin Gimnázium bejáratáig
  • Baktay Ervin tér nyugati oldala az Árpád utcáig, valamint a Baktay Ervin tér 5. számú ház előtti parkolók az Árpád utcában
  • Báthory utca déli oldalán a Báthory u. 1. sz. ház előtti parkolósáv
  • Báthory utca északi oldalán a Baktay Ervin Gimnázium oldalában elhelyezkedő parkolósáv
A 2021. január 25-től érvényes időkorlátos parkolási területek és az új parkolók helye Dunaharasztin. Adatok: dunaharaszti.hu

A várakozás megkezdését a gépjármű szélvédő üvege mögött jól látható módon elhelyezett órán kell jelezni. Ezt papírboltokban tudja megvenni. A parkolás díjmentes. Az ellenőrzést és szankcionálást, jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi.

Korábbi tájékoztatás szerint az új parkolási rend bevezetésének kezdetétől, azaz 2021. január 25.-től a 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosít a városvezetés, amely idő alatt egy adott gépjármű esetében 3 alkalommal történő felszólítást követően szabnak ki bírságot. A felszólításokat és a bírságokat külön nyilvántartásban vezetik.

A megjelent rendelet szerint az Önkormányzat kiad külön engedélyeket a területen történő parkolásra, de csak azon gépkármű-tulajdonosnak vagy üzemben tartónak, akinek az „ ingatlana nem rendelkezik belső parkolási lehetőséggel, és nincsen az ingatlana előtti közterületen gépkocsibejáró, ugyanakkor életvitelszerűen él a korlátozott várakozási övezetben”, vagy életkora, egészségügyi állapota, otthoni munkavégzése ezt szükségesé teszi. A külön engedély kiadását a jegyző bírálja el.

 

(dho, dunaharaszti.hu)