Titkok és szobrok – elfeledett történetek Dunaharasztin

//Berényi Attila
Kép: 20-21.dunaharaszti.hu
Szinte mindennap elmegyünk mellettük, gyakran észre sem vesszük őket, pedig a múltunk lenyomatai. Szobrok, amelyek Dunaharasztin is meglepő titkokat őriznek.

A (20)21 éves városi múltját ünneplő Dunaharasztin jó néhány köztéri, művészeti alkotás áll. Egy részük az elmúlt években született, de vannak közöttük olyanok, amelyek már több száz éve részei Haraszti életének.

A templom melletti területen térdeplő Szent István szobor a történelem egy jelentős pillanatát örökíti meg, a Könyvtár előtt álló gémpár egy díszkút tetején áll és a várossá váláshoz kötődik. A Hősök terén látható emlékmű, melynek tetején egy halálos sebesülést kapott katona utolsó pillanatát megörökítő alak áll, egykoron máshol volt. Sőt a Hősök tere valamikor lápos, mocsaras terület volt és a most ott álló fák korosabbjai egykori Harasztiak emlékét őrzik, sőt a Turul szobor múltja is híven őrzi hazánk történelmének hányattatásait.

Mindezek olyan régen feledésbe merült titkok, amelyekre fény derül abban a cikkben, amely a 20-21.dunaharaszti.hu oldalon jelent meg sok-sok történelmi és mai képpel gazdagítva.

(20-21.dunaharaszti.hu)