Civil szervezetek, HÉV rekonstrukció, focipálya felújítás – ülésezett a képviselő-testület

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-ules1_dho_20220425

Ülésezett Dunaharaszti Képviselő-testülete. fotó: dho

A szokásoknak megfelelően a hónap utolsó hétfőjén ülést tartott Dunaharaszti Város Képviselő-testülete. 13 pont szerepelt napirenden.

Az ülés elején dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett munkáról.

A Csokonai utcában az elektromos vezeték fektetése megtörtént, és már dolgoznak a helyreállítási munkákon. A beszámoló ismertetése után egyébként Hajdu Zsolt a terület önkormányzati képviselője azt kérte, hogy a járda közepén lévő villanyoszlopokat helyezzék át, mivel a babakocsival és a biciklivel közlekedőket akadályozza. Egyébként az érintett szakaszon új, térkőburkolatú járda épül majd.

A leendő 24 tantermes iskola építésével kapcsolatban befejeződött a szennyvíznyomóvezeték építése.

Az ütemtervnek megfelelően zajlik a Bezerédi-sportpark építése.

Így fog kinézni a Bezerédi-szabadidőpark

A Dunaharaszti és Alsónémedi között építendő kerékpárút engedélyezési- kivitelezési tervei elkészültek, megindult az engedélyeztetési eljárás.

A Sport-szigeten az erdő veszélyes fáit kiemelték, helyükre 500 db erdészeti facsemetét telepítettek.

A városban javában zajlanak a zöldterületek fenntartási munkálatai, és az önkormányzat kezelésében lévő közutak lokális kátyúzása is.

Az ÉDV Zrt. tájékoztatása szerint a Dózsa György úti ivóvíz rekonstrukció a Földváry utcai csomópontban elkészült és a Klapka utcai csomópontot is élőre kötik a napokban, majd helyreállítják a burkolatot.

Pályázatot nyert a település a Dunaharaszti Városi Bölcsőde fejlesztésére.

Megkezdődött az intézmények klímaberendezéseinek éves karbantartása. A Mese és a Napsugár óvodában és a Városi könyvtárban, valamint a Hunyadi iskolában kisebb gépészeti munkákat végzett a város.

A Magyar Államkincstár jóváhagyta Dunaharaszti Város előző évről szóló beszámolóit.

Az első napirendi pontban a képviselő-testület megalkotta a civil szervezetek támogatásának helyi rendjéről szóló rendeletét, majd megszavazták az önszerveződő közösségeknek kiírt idei pályázat eredményét is. 49 civil szervezet pályázott, közel 30 millió forint értékben. 15 millió forintot osztott szét közöttük a város.

Elfogadta a képviselő-testület azt a rendelet tervezetet, amely a közterületen történő járműtárolás rendjét szabja meg. Erről alábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Eltüntetik az autóroncsokat Dunaharasztiról

Meghatározták, hogy mikor tarthat igazgatási szünetet ebben az évben a Polgármesteri Hivatal. A Városi Bölcsőde tagintézményének kivitelezésére korábban kiírt közbeszerzési eljárást visszavonták és újat írtak ki helyette.

Módosította a városvezetés a településrendezési tervét a H6 HÉV korszerűsítésének érdekében. Dr. Szalay László polgármester a napirendi pont tárgyalásakor, kérdésre válaszolva elmondta, hogy folyamatosan tájékoztatják a várost a vonat (Budapest-Belgrád-projekt) és a HÉV felújítás körüli információkról. Ezek a munkálatok ugyanis nehézséget okoznak majd a közlekedésben és ehhez jön hozzá az 510-es és az 51-es utak összekötése a Millenium telepnél. Ezek az építkezések huzamosabb ideig lesznek jelen az életünkben. A polgármester emlékeztetett, hogy a 2022. május 1-től életbe lépő vágányzár vonatpótlásának hiányosságait a város igyekszik kiküszöbölni. Jelenleg folynak a tárgyalások erről a Ventona Trans Kft. vezetőivel.

Az önkormányzat maga oldja meg MÁV-Alsó vonatpótlását

A polgármester közlése szerint a HÉV felújítás miatt is nehéz lesz a közlekedés, és ezekre a problémákra az Önkormányzatnak reagálnia kell, annak ellenére, hogy ez sok esetben nem a város feladata, hatásköre. Álláspontja szerint folyamatos tájékoztatás szükséges. Hozzátette, hogy a HÉV felújítás terveiben már szerepel az a terület, amelyet Dunaharaszti azért vásárolt meg, hogy ott P+R parkoló létesüljön. A város reményei szerint ezt a telket kisajátítják és így visszakapja Dunaharaszti a befektetett pénzét.

Döntöttek több terület belterületbe vonásáról és önrész biztosításáról a Mindszenty úti sportpálya felújításához. Így a város picit több mint 1,5 millió forint önrészt biztosít, így az MLSZ összesen több mint 15 és fél millió forint értékben korszerűsíti a pályát. Határozat született arról, hogy az Önkormányzat 2,5 millió forinttal (+ÁFA) támogatja a Piknik Parki Parádé elnevezésű rendezvényt.

Megszavazták az Önkormányzat tavalyi évről szóló belső ellenőrzési jelentését és térítés mentesen ivóvíz és szennyvíz hálózatát elemeket vett át az önkormányzat.

A képviselő-testület pályázatot írt ki a József Attila Művelődési Ház intézményvezetői posztjára. Gáll Sándor, jelenlegi intézményvezető mandátuma ugyanis hamarosan lejár.

Végül zárt ülésen döntöttek a képviselők a kitüntető díjak adományozásáról.