Egyre több a kullancs!

//Tóth Gábor
Kullancs. fotó: freepik / erik kartis
Elképesztő mennyiségű a kullancs – figyelmeztet az ismert állatorvos.

Mivel a komolyabb és hosszabban tartó fagyos időszakok ezen a télen is elmaradtak, így egyre nagyobb a kullancsok egyedszáma, mondta az origonak nyilatkozva dr. Varga József, a fővárosi, Család utcai kisállatrendelő vezető orvosa.

„Kullancs szezon van. Amelyik kutyába belemegy a kullancs, azt kulturált módon, nem kenegetve zsírral, hanem vagy kullancskanállal, vagy kullancscsipesszel minél rövidebb idő alatt körbetekergetve vegyük ki.” – mondja Varga doktor.

Erre egyébként tökéletesen megfelel a szemöldökcsipesz is. A kullancsok több veszélyes kórokozó hordozói. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór. Előbbi csak a kutyákra jelent veszélyt, de a macskák így elkaphatnak egy hasonló betegséget.

Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. Az ellenük való védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen viszik sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet.

Fontos, hogy a házikedvencek hatásos védelmet kapjanak a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek ellen. Hogy melyek a megfelelőek azt az állatorvosok tanácsát figyelembevéve válassza ki, de még időben!

(origo)