Országos, pedagógus sztrájkot hirdettek

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelentette be, hogy az eddigi gördülő sztrájk folytatása mellett országos munkabeszüntetéseket is tartanak. Az első ilyen nap 2022. október 5.-én lesz.

A demonstrációt az érdekvédelmi tömörülés az Oktatás Világnapjára időzíti, és ekkor a tervek szerint országos, egységes sztrájk lesz. A PDSZ azt kéri óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozóktól, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát – derül ki a szervezet közösségi oldalán megjelent felhívásból.

Szolidaritási akciót tartottak a Kőrösi suli tanárai

A 2022. október 5.-ére meghirdetett sztrájkot legkésőbb szeptember 28-án szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 30-án 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát – áll a felhívásban.

Egyben a szakszervezet arra kéri a közszféra és a versenyszféra érdekvédőit, hogy szervezzenek erre a napra szolidaritási sztrájkot:

„… hogy világos legyen: az oktatás nemzeti ügy. Együtt erősebbek vagyunk!”

Ugyanezen a napon délután a PSZ és a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a Hivatalnak az összegyűjtött panaszokat. A debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon – október 4-én – látogatják meg.

A sztrájk napján, azaz 2022. október 5.-én 17.00 órától a fővárosi Jászai Mari téren a diákok is demonstrációt tartanak, amelyhez a pedagógusok is csatlakoznak. Innen 19.00 órakor átmennek a Kossuth térre a Tanítanék és noÁr által szervezett szolidaritási koncertre.

(PDSZ / facebook)