Kormányinfó: különadókból töltik fel az új alapokat

//Tóth Gábor
gulyas-gergely_kormanyinfo_facebook-magyarorszag-kormanya_20220526

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó. kép: Magyarország Kormánya / facebook

Még kedden jelentette be a miniszterelnök, hogy a háborús veszélyhelyzet kapcsán létrehozták a rezsivédelmi és a honvédelmi alapokat. Ezeket a nagy cégek „extraprofitjából” töltik majd fel. A kormányinfón kiderült, ez különadók bevezetését jelenti.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét ma átadják a Költségvetési Tanácsnak. A testületnek 10 napja van a véleményezésre. A 2023. évi büdzsében 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd forint körüli a költségvetési főösszeg, az infláció 5,2 százalékos lehet. A 3,5 százalékos hiánycélt tűzték ki célul, és reális lehet a 4,1 százalékos növekedés.

Elhangzott, hogy a péntektől már csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a rögzített árú üzemanyaggal való tankolást a benzinkutaknál. A külföldiek csak piaci árú üzemanyaghoz jutnak. Ezzel a benzinturizmust igyekeznek visszaszorítani.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón kijelentette, hogy gazdasági válság közeleg. Megismételte a miniszterelnök bejelentését a két alap létrehozásáról.

Orbán Viktor: az extraprofit nagy részét elvonja a kormány

A tárcavezető bejelentette, hogy extraprofit különadókból töltik fel ezeket az alapokat, és csökkenti a minisztériumok költségvetését, az állami beruházásokat átütemezik és csak a piaci beruházásokat fogják ösztönözni.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ágazati különadók maradnak, ezen felül vetik ki az extraprofit adót.

  • A bankszektorban az extraprofit különadó mellett a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték.
  • A biztosítói szektortól 50 milliárd forintot vonnának el.
  • Az energiaszektorban főként a MOL fizet majd, 300 milliárd forintról van szó.
  • Kiskereskedelmi szektortól 60 milliárd forintot vonnak el.
  • Telekommunikációs szektor 40 milliárd forintról mondhat le.
  • A légitársaságok 30 milliárd forinttal járulnak majd hozzá az alapok feltöltéséhez.
  • A gyógyszerforgalmazói szektor – ide nem értve a kis gyógyszertárakat – 20 milliárd forint többlet teherrel számolhat.
  • És visszatér a reklámadó 2023. január 1-től, amitől jövőre 15 milliárd forint plusz bevételt várnak.

Mindezeken fölül még némi adóemeléssel is számolni kell, derült ki Nagy Márton szavaiból. Így növekszik majd a jövedéki és a népegészségügyi adó, de módosítanak majd a cégautók adóztatásán is.

(dho)