Orbán Viktor: az extraprofit nagy részét elvonja a kormány

//Berényi Attila
bejelentes_orban-viktor-facebook_20220525

kép: Orbán Viktor / facebook

A miniszterelnök keddi ígéretéhez híven, bejelentette a kormány első olyan intézkedéseit, amelyek az Ukrajna területén zajló háború okán ma éjfélkor kihirdetett háborús veszélyhelyzet kapcsán születtek.

A kormányfő bejelentése szerint a kormány létrehozza a rezsivédelmi és a honvédelmi alapokat. Innen finanszírozzák majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Ezt a nagy cégek „extraprofitjából” töltik fel.

„Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.”

Az intézkedéseket a 2022-es és a 2023-as esztendőre érvényesek, mondta Orbán Viktor a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videójában.

A politikus indoklása szerint a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet. A dráguló energia miatt nehéz megvédeni a családokat és a honvédség is megerősítésre szorul. A nagy cégek a miniszterelnök szerint extra profitra tesznek szert. Hogy mit számít extra profitnak, az nem derült ki a bejelentésből, de nyilván hamarosan a témában megjelenő kormányrendeletek ezt világossá teszik.
(Orbán Viktor / facebook)