A Föld napja van!

//Tóth Gábor
erdo_freepik_thanaphonga_220422

fotó: freepik / thanaphonga

A Föld napját 175 országban rendezik meg ma, egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is, írja az fna.hu.

A szervezők arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az emberiség túlterjeszkedése kiszorítja a vadvilágot. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. Egyes kutatások szerint a biológiai sokféleség csökkenésének 60%-árt az étrendünk a felelős, hiszen olyan növényeket termeszt az emberiség, amely élelmiszernek jók, vagy takarmánynak, és olyan állatokat tenyészt javarészt, amelyek szintén az élelmezést szolgálják.

Közben fel kell hívni a figyelmet a környezetszennyezésre, a kommunális és egyéb hulladékok döbbenetes mennyiségére. Dunaharasztin ma az általános iskolások szemétgyűjtéssel hívják fel erre a figyelmet.

Szemétszedéssel készülnek a Föld napjára a dunaharaszti diákok

Döbbenetes mennyiségű eldobált hulladék van mindenütt. Civilek is szerveznek szemétgyűjtést.

Városi szemétszedés Dunaharasztin

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország gazdag természeti kincseit mutatja be június 12-ig a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáin látható fotókiállítás, amelyet A Föld napja alkalmából rendeznek. Ennek részleteit ide kattitnva találja meg.

A Föld napja alkalmából péntektől vasárnapig változatos programokkal, egyebek mellett állatbemutatókkal, látványetetésekkel, tematikus sétával várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a Föld Fesztivál utolsó napján Samut, az egyéves kiselefántot is felköszöntik majd születésnapja alkalmából – közölte a fővárosi intézmény az MTI-vel.

Méhek Bálja címmel rendhagyó interaktív színházi előadással várják a közönséget a Millenáris parkban április 22-én, a Föld napján.

(fna.hu, MTI, dho)