Ezek a szabályok változtak az új esztendőben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / Minddandib
Ahogy az lenni szokott, az új év beköszöntével megváltozik néhány jogszabály és több dolognak emelkedik vagy módosul az ára is. Összegyűjtöttük, hogy milyen változásokkal kell számolnia.

2022-től szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok az átlagkereset mértékéig nem fizetnek majd személyi jövedelemadót.

Minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből.

Megszűnt a jövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás – hívta fel a figyelmet Bákonyi László adójogász, az MTI-nek eljutatott elemzésében.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével. Szintén 13 százalékra mérséklődik a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 10 százalékra módosult.

Az egyéni vállalkozók számára növekszik az átalányadózás bevételi értékhatára az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig.

A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el.

Ebben az évben is érvényes, hogy az önkormányzaton nem emelhetik meg a helyi adókat és az év közepéig nem változtathatnak a díjrendeletekben megszabott értékeken sem. Dunaharaszti képviselő-testülete tavaly év végi ülésén módosította az erről szóló két rendeletét.

eMAG, helyi adók, uszoda – fontos döntéseket hozott a képviselő-testület

Január elsején életbe lépett a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló, december közepén kihirdetett rendelet. A rendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2022-ben, havibér alkalmazása esetén 200 ezer forint – emlékeztet a szakszervezetek.hu. A garantált bérminimum összege bruttó 260 ezer forintra emelkedett.

Január 1-től hatályát vesztette az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a papírok. Így már 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbíttatnia a lejárt okmányait, műszaki vizsgáját.

Az év elejétől már csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják ki a vény nélküli, neten megrendelt gyógyszereket is, ami lényegében az ilyen gyógyszerrendelés megszűnését jelenti Magyarországon.

Drágult a sztrádahasználat. A D1 kategóriába tartozó autósok tíznapos matricája a 3640 helyett 3820 forintba kerül; a havi e-matrica díja pedig 4970-ről 5210 forintra emelkedett. Emellett fizetőssé válik több autóút egy-egy szakasza is.

 

Így drágul jövőre az autópálya-használat

Február elsejétől lép életbe az a változás, amely szerint 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni – ennek részleteit itt éri el.