Ilyen lesz Dunaharaszti új iskolája!

//Berényi Attila
Dunaharaszti új iskolájának belső látványterve. fotó forrása: Dunaharaszti Város Önkormányzata
Megjelent dunaharaszti iskola és zeneiskola építésének közbeszerzéséről szóló tender. Ebből már kiolvashatóak a pontos adatok, hogy milyen is lesz az új oktatási központ.

A 24 tantermes intézmény a Paál László – Munkácsy – Zágoni Vörösföld utcák által határolt területen épül majd fel. A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lett a Dunaharaszti iskolaépítés

Két külön épület létesül majd, amelyekhez összesen 24 tanterem, 4 előadóterem, 3 részre osztható tornaterem és táncterem is tartozik majd, derül ki a tender kiírásból, amelyben az ajánlatkérő a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., vette észre a Magyar Építők.

„Az oktatási épület- a 24 tantermes iskola- hasznos alapterülete: 9119,11 m2. Ebből a tornaterem hasznos alapterülete, öltöző helyiségekkel és vizesblokkokkal együtt 1232,47 m2. A zeneiskola – hasznos alapterülete: 1257,26 m2.”

Az egész komplexum központi tere egy galériás aula lesz, büfével és hozzá tartozó területtel. Épül majd egy 600 személy ellátásra alkalmas melegítő konyha is, valamint egy étkező. A teljes épületnek akadálymentesnek kell lennie, kívül és belül, valamint építenek egy liftet is, amely a földszint és az emelet között szállít.

„Az aula a tornateremmel üvegezett, ütésálló, tűzgátló harmonika és nyíló ajtóval összekapcsolt. Az alsó két osztály hat tanterme előtt az épület délkeleti oldalán kiskert kerül kialakításra, melybe közvetlen kijárat nyílik a tanteremből. Az épületben 6 előadóterem (természettudomány, nyelv, művészeti tárgyak oktatására) és 9 csoportterem kerül kialakításra. A tornateremben 6 öltöző, 6 vizesblokk helyiség, kettő tanári öltöző zuhanyzóval és egy a délnyugati oldalon pedig a teremhez nagyméretű szertár kapcsolódik.”

Úgynevezett sportudvar is a diákok rendelkezésére áll majd. Ez kézilabda pályából, sporteszközökből, távolugró helyből, felsős és alsós játszóudvarokból, valamint osztálykertekből áll majd.

forrás: Túri Attila vezető tervező „tervezői javaslata”, megbízó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Összesen 94 db parkolót létesítenek, részben a telken belül részben a környező utcákban. Létesítenek majd 11 Kiss&Ride parkolót is. Ez utóbbi arra ad lehetőséget a szülőknek, hogy megálljanak az épület előtt, amíg a gyermekük kiszáll.

Dunaharaszti új iskolájának látványterve. fotó forrása: Dunaharaszti Város Önkormányzata

A művészeti iskolarész az alközpont északi részén épül. A zeneiskolába tervezett előadóterem nézőtere 290 főt tud befogadni, az előadóterem színpad építéssel, színházterem és/vagy hangversenyteremmel azonos kialakítással készül, hívja fel a figyelmet a Magyar Építők.

Az intézmény környezetbarát lesz és működtetése a tervek szerint gazdaságos lesz. Ugyanis 41,25 kWp-es napelemes rendszer kerül majd a tornaterem tetejére, de a zeneiskolára is kerül egy kisebb napelemes rendszer. Az épületek fűtését és melegvízellátását 2 db. 59,6 kW teljesítményű talajszondás hőszivattyú és 1 db 65 kW teljesítményű kondenzációs fali gázkazán biztosítja majd.

A leendő iskola mellett épül majd egy bölcsőde is és a közelben található a már építés alatt álló Református óvoda is, a Kisharang.

(TED, Magyar Építők, dho)