Taksony-napot ünnepelt a nagyközség

//Berényi Attila
Taksony-nap, fotó: dho

Tábori Frigyes a „Taksonyért emlékérem” idei kitüntetettje, fotó: dho

A település legnagyobb ünnepét tartotta szerdán (2023.11.29.) Taksony.

A rendezvény a hagyományok szerint Taksony vezér szobrának koszorúzásával kezdődött, majd a Petőfi Sándor Művelődési Ház színháztermében, ünnepi testületi üléssel folytatódott. Az eseményen a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság zenekara adott koncertet.

Köszöntőjében Kreisz László polgármester a nagyközség összetartó erejére, a közösség építésére hívta fel a figyelmet.

„Ebben az igazából közhelyekkel teli, de mégis összekuszált világunkban az egyik legfontosabb, hogy lássuk a másik embert! Lássuk a másikban mindazt, amivel Ő hozzájárul ahhoz, hogy mi Taksonyt az otthonunknak hívhatjuk.”

Kreisz László polgármester a Taksony-napon, fotó: dho

Az ünnepi ülésen Taksony nagyközség elismeréseit is átadták. Lindwurm Istvánné az Érdemes polgár”, míg Tábori Frigyes a „Taksonyért emlékérem” kitüntetést kapta meg. Az idén Berlinben megrendezett speciális olimpián aranyérmet szerző Kiss Tamás asztaliteniszező munkásságát is elismerte a testület.

Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságának elnöke a Taksony-napon, fotó: dho

Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságának elnöke kiemelte

„… minden állam legfontosabb feladata, célja az kell legyen, hogy a nemzet megmaradjon, gyarapodjon. Mindent ennek kell alárendelni.”

Forró Krisztián a felvidéki „Szövetség” párt elnöke a Taksony-napon, fotó: dho

Az esemény másik vendége, Forró Krisztián a felvidéki „Szövetség” párt elnöke köszöntőjében szintén a közösségért végzett munka fontosságára emlékeztetett. Megköszönte a Magyar Kormány nyújtotta segítséget, amely

„… nemzetben gondolkodik. És ennek is köszönhető, hogy mi ott Felvidéken is meg tudunk maradni. Segítséget kapunk az anyaország részéről.”

Mészáros Márta, a mátyusföldi Taksony polgármestere a Taksony-napon, fotó: dho

Mészáros Márta, a Pest megyei Taksony díszpolgára, a felvidéki, mátyusföldi Taksony polgármestere kiemelte, úgy köszönti az ittenieket, mint az övéit odahaza – hiszen rengeteg közös van a két településeben és az ott élőkben.

(dho)