Másodfokú riasztást adtak ki Pest vármegye területére

//Tóth Gábor
Járókelők a havazásban a budai Vár közelében, a Palota úton 2023. november 30-án. fotó: MTI / Máthé Zoltán
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Ónos eső veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapest, Pest vármegye területére. Nógrádban is hasonló a helyzet.

Az érintett területeken tartós (több órás) ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t. Közben a Magyar Közút bejelentette, hogy időszakosan korlátozhatják egyes hegyvidéki szakaszokon és a határátkelőknél a teherautósok közlekedését. A cég szerkesztőségünknek küldött információi szerint szerdától csütörtök reggelig országosan közel 5000 tonna útszóró sót és mintegy 300 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a kezelésébe tartozó utakra, főleg megelőző síkosságmentesítésként. Az ónos esővel és intenzív havazással érintett területeken a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes humán erőforrással és gépi állománnyal az utakon dolgoznak.

A közlekedőktől azt kérik, hogy figyeljék az utinform tájékoztatását. A szakemberek kérik, hogy a nehézgépjárművel közlekedők is vezessenek a szokásosnál óvatosabban, az időszakos korlátozásokat tartsák be és olyan helyszínt válasszanak majd az esetleges várakozási időre, ahol biztonságosan meg tudnak állni és onnan el tudnak indulni.

(PVKI, Magyar Közút Nzrt.)