Ülésezett Pest Megye Közgyűlése

//Tóth Gábor
Ülésezik Pest Megye Közgyűlése. fotó: pestmegye.hu
Több fontos témát tárgyalt Pest Megye Közgyűlése, közülük kiemelkedik a Budapesti Agglomeráció Fejlesztési Tanács ügye.

Mostanra törvény mondja ki, hogy meg kell alakulnia a Budapesti Agglomeráció Fejlesztési Tanácsnak. A folyamatot a Pest Megyei Közgyűlés elnöke koordinálja.

Októberre elkezdhet működni a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

A szervezet feladata a fővárosi agglomeráció fejlesztési irányainak kijelölése. Mivel a testületben a témában érintett minisztériumok is helyet kapnak, így közvetlen kapcsolatot is tart a kormánnyal. Pest Megye Közgyűlése úgy döntött, hogy a Tanácsban Szabó István elnök mellett Török István képviselő is részt vesz, derül ki az önkormányzat hivatalos közleményéből.

A Közgyűlés jóváhagyta a gödi különleges gazdasági övezetből a 2022. évi felosztásra tervezett 1.474.976.633 Ft forint összegű helyi adóbevételének felosztását. Így az alábbiak szerint osztották el a pénzt:

  • Településfejlesztési alap:145.574 Ft,
  • Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap:727.947 Ft,
  • Gödi zöld-fenntarthatósági alap:338.098 Ft,
  • Civil támogatási alap:765.014 Ft.

A képviselők megszavazták, hogy Pest Megye megállapodást köthet a kínai Szecsuán tartománnyal. A térség Kína egyik fontos gazdasági centrumának számít. Kína elsőszámú gabonatermelő és sertéstenyésztő vidéke. Ásványkincsekben gazdag. Szecsuán iparában a textilipar, az elektronika, az autógyártás, az acélgyártás és a hadiipar kap fontos szerepet, és Kína legfontosabb energiatermelő vidéke is e tartomány.