Idős sértettekre szakosodott banda ellen emeltek vádat

//Berényi Attila
Az idősek egy részének azt mondták, hogy rontás van az értékeiken. Képünk illusztráció. forrás: freepik / prostooleh
A Dabasi Járási Ügyészség vádat emelt egy nő, annak lánya és unokaöccse ellen, akik sorozatosan loptak meg idős embereket és az erőszaktól sem riadtak vissza, áll a Pest Megyei Főügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A vádirat szerint az elkövetők 2019 október vége és 2021 májusa közötti időben tizenkettő budapesti illetve Pest megyei időskorú, többségében hetven év feletti sértettet károsítottak meg.

Módszerük jellemzően az volt, hogy valamilyen ürüggyel elérték, hogy a sértettek beengedjék őket a lakásukba, majd egyikük elvonta a figyelmüket, a másik pedig azt kihasználva a lakásban pénzt, illetve ékszereket kutatott fel, amit magához vett.

Emellett azonban volt arra is példa, hogy azzal csapták be az idős embereket, hogy a házukon illetve értékeiken rontás van, amit ők áldásukkal levesznek. Miután a hiszékeny sértettek eléjük tették az ékszereiket illetve pénzüket, azokat a sértettek figyelmét elterelve eltették.

Az egyik alkalommal egy nehezen mozgó, idős sértett a szobába lépve rajta kapta az elkövetők egyikét a kutatáson és kivette a kezéből a perselyét. Az elkövető ezután visszavette a perselyt és a sértettet bántalmazta, zúzott sérüléseket okozva neki.

A dabasi rendőrök ezen utolsó cselekmény után három napon belül elfogták a bántalmazó elkövetőt, majd beazonosították társait is.

Az elkövetők az idős emberektől összesen közel három és félmillió forint értékben zsákmányoltak pénzt illetve ékszereket.

A Dabasi Járási Ügyészség egy rendbeli minősített rablási és további tizenegy rendbeli lopási cselekmény miatt emelt vádat az ügyben.