Notebook átadó a Baktayban

//Tóth Gábor
Notebook átadó a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban. fotó: dho
A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára Dunaharasztin. Az eszközök a digitális oktatásban lesznek a gyerekek és a pedagógusok segítségére.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány 2016-ban fogadta el a digitális oktatási stratégiát, ami akkor az iskolai wifi-telepítéseket és sávszálesség-bővítést segítette elő, de az eszközbeszerzés terén és a digitális tananyagok megteremtésében is számos intézkedést tartalmazott. Az előző években 27 milliárd forintot fordított az ország arra, hogy minden állami intézményben elérhető legyen a szélessávú internet- és wifiszolgáltatás, 2018-ban és 2019-ben pedig uniós forrásból vásároltak mintegy 100 ezer informatikai eszközt.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár és Pánczél Károly, országgyűlési képviselő. fotó: dho

Emlékeztetett, hogy már kedden elkezdődött a 9. évfolyamos diákoknak szánt, mintegy 120 ezer notebook kiszállítása a köznevelési intézményekbe. Az államtitkár hozzátette, a teljes mennyiségből 55 ezer notebookot a pedagógusok és a tanárok, több mint 560 ezer informatikai eszközt pedig a 5-12. évfolyamon tanuló diákok kapnak majd meg, ezek biztosítják számukra a digitális tartalmakhoz történő hozzáférés lehetőségét. Márciusig osztják ki az összeset.

Felmenő rendszerben a többi diáknak is megteremtik majd a lehetőséget, hogy hozzájussanak ezekhez az eszközökhöz. Az államtitkár értékelése szerint egy nagyon komoly digitalizációs lépést sikerült megtenni az oktatásban.

Dunaharasztira összesen 319 eszköz érkezett, ebből a Baktay Ervin Gimnáziumban 210 notebook talál gazdára, ebből 170 lesz a tanulóké a többit pedagógusok kapják meg.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár és Pánczél Károly, országgyűlési képviselő. fotó: dho

Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője – aki egyébként földrajz-történelem szakos tanár – elmondta, hogy ez valóban egy nagy lépés Dunaharaszti oktatásában. Kiemelte, hogy a diákok komplett csomagban kapják meg a notebookot, azaz rendelkezésükre áll a használathoz szükséges operációs rendszer, hordtáska és egér is. Reményét fejezte ki, hogy ezek az eszközök valóban a digitális oktatást segítik majd, és nem kell őket bevetni az online oktatásban, azaz nem romlik ismét a járványhelyzet. Az eszközök beszerzése az uniós helyreállítási alapból történne, azonban ezt most a magyar költségvetés előlegezte meg. A parlamenti képviselő elmondta, hogy a friss információk szerint a január 22-én megírt középiskolai, központi felvételin minden korosztályban lényegesen jobb eredmények születtek, mint az elmúlt esztendőkben. Azaz a járványhelyzet ellenére, ám a pedagógusok munkájának köszönhetően, sikerült még jobban felkészíteni a diákokat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a tanulói eszközöket négy év elteltével a diákok jelképes összegért megvásárolhatják, azaz nem kell megválniuk a laptopoktól az után sem, ha végeztek.

(MTI, dho)