Dunaharasztin is kiálltak a tanárok

//Tóth Gábor
iskola-tabla-kreta-felkialtojel_freepik-montypeter_20220218

Képünk illusztráció. forrás: freepik / dho

Egyre több oktatási intézmény tantestülete, vagy egy része jelzi, hogy kiáll a sztrájkjog intézménye mellett. Van, ahol elmarad néhány óra, másutt közös fotó készül. Dunaharaszti egyik sulijában az utóbbi eszközt választották. A kormány a szabályok betartását kéri.

A pedagógus érdekvédelmi szervezetek és a kormány összefeszült. Az alap probléma a pedagógusbérek szintje. Január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok. A demonstrációról szóló cikkünket alább elolvashatja.

Pedagógussztrájk: változó részvételi arány Dunaharasztin

Ezt a megmozdulást utólag a bíróság jogszerűtlennek minősítette. A döntés ellen az érdekvédők a Kúriánál nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet. Február 11-én aztán megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely a munkabeszüntetés idején alkalmazandó minimális szolgáltatásokat rögzíti a köznevelési intézményekben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében jelezte, hogy az oktatásnak a gyermekek érdekét kell szolgálnia. A tárca MTI-nek küldött állásfoglalása szerint:

„A bérek rendezését 2010 után a kormány a pedagógusokkal kezdte. Béremelés tekintetében most az egészségügyi dolgozók, ápolók, orvosok és a szociális szféra dolgozói vannak soron, vita a további pedagógus-béremelés időzítéséről van – hangsúlyozta az Emmi. A kormány mindig kész tárgyalni, de a törvényeket mindenkinek be kell tartani – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a legutóbbi sztrájk – a bíróság által is megállapított módon – „egyértelműen törvényellenes” volt.”

A február 16-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a telex tudósítása szerint, hogy a kormány megérti a pedagógusok problémáját, tárgyalásban áll velük a bérek rendezésére. Gulyás azt kérte, a tanárok tartsák be a törvényeket.

A szakszervezetek szerint az friss kormányrendelet ellehetetleníti újabb sztrájk megtartását és ellentétes az Alaptörvénnyel, így több iskolában indult valamilyen formában demonstráció. Több oktatási intézményben polgári engedetlenség címén elmaradtak órák. A demonstráció másik formája a fotós kiállás, amelyben a tantestületek tiltakozó tagjai készítenek önmagukról csoportképet a „Sztrájk alapjog” felirattal. A képeket a PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalára töltik fel.  A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai is ezt a formát választották. Információink szerint az oktatás folyamatos a suliban, azaz nem maradtak el órák a tiltakozás miatt.

A szakszervezetek március 16-ra újabb sztrájkot szerveznek.

(PDSZ.hu, MTI, telex, dho)