Pedagógussztrájk: változó részvételi arány Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik ! reklampagoestudio
A hétfő reggel nagyon sok iskolában munkabeszüntetéssel indult. 8 és 10 óra között tartottak figyelmeztető munkabeszüntetést a pedagógusok. Felhívtuk a dunaharaszti iskolákat, hogy miként zajlott a sztrájk náluk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete méltó béreket követelve szervezte meg a demonstrációt. Sok érdekvédelmi tömörülés jelezte szolidaritását.

A Dunaharasztin működő iskolákban dolgozó tanárok (általános és középiskola) változó intenzitással vettek részt a demonstrációban. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát azért nem érintette a sztrájk, mert ott a járványhelyzet miatt az intézményvezető még a múlt héten rendkívüli szünetet rendelt el. (Az első tanítási nap kedd, azaz 2022. február 1. lesz.) Az ott dolgozó pedagógusok közül sokan aláírásukkal biztosították szolidaritásukról a sztrájkban résztvevő kollégáikat.

Koronavírus: rendkívüli tanítási szünet a Rákóczi suliban

A többi suliban változó arányban vettek részt a demonstrációban az ott dolgozók. Volt, ahol egyéb kötelezettségeik voltak a tanároknak, így kockás inggel vagy aláírásukkal jelezték egyetértésüket. Más oktatási intézményekben pedig a tanári kar nagyrésze vagy negyede élt a munkabeszüntetés lehetőségével.

Aki ma kockás inget vett fel, az ezzel jelezte azt, hogy támogatja a tanárok követeléseit. Ahol volt sztrájk, ott természetesen a gyerekek felügyeletét megoldották a pedagógusok.

Kora délutántól a Magyar Szakszervezeti Szövetség a fővárosban tart autós felvonulást, a tanárok mellett szolidaritásukat kifejezve. A 14 órakor kezdődő demonstráció útvonala: Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rkp. – Margit híd – Szent István krt. – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere. A kocsikon kockás szalag lesz.

(dho)